EXCLUSIV Obezitatea: de ce sunt mai multe femei care apelează la chirurgie bariatrică decât bărbați?

De Unica.ro, pe
Rata de creștere a numărului de persoane obeze este îngrijorătoare, în cazul ambelor sexe. Organizația Mondiala a Sănătății atrage atenția asupra efectelor negative pe care acest fenomen îl are asupra organismului, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.  Însă se pare că femeile sunt cele mai conștiente de problemele de sănătate cauzate de obezitate și tind să ia masuri într-o proporție mai mare.

Obezitatea apare atunci când corpul nostru stochează mai multe calorii decât folosește de-a lungul timpului. Deși organismul nostru are nevoie de energie, vitamine esențiale, minerale și alți nutrienți pentru a funcționa corect și pentru a fi activ, există cazuri în care acesta stochează mai multe calorii decât folosește, rezultatul fiind câștigarea multor kilograme în greutate.

Care sunt factorii ce favorizează apariția obezității?

Cercetătorii știu că atât mediul în care o persoană locuiește de-a lungul vieții, cât și calitatea alimentelor consumate pot influența apariția obezității. Alți factori care pot influența greutatea unei femei au fost indicați a fi și genele și mediul familial (părinții sunt cei care influențează încă din copilărie alimentația și activitatea fizică a copiilor), rata metabolismului (cât de repede poate organismul arde caloriile, fenomen care afectează în mod diferit bărbații și femeile, cele din urmă cunoscând modificări ale metabolismului în perioada pubertății, a sarcinii și a menopauzei), vârsta (cu cât se înaintează în vârstă, cu atât metabolismul încetinește), diverse traume prin care individul trece (de exemplu tinerele care au fost abuzate sexual au mai multe șanse de a dezvolta obezitate la vârsta adultă), consumul de anumite medicamente (pentru afecțiuni ce țin de sănătatea mintală, somn și hipertensiune arterială), insuficiența somnului sau calitatea lui proastă, lipsa exercițiului fizic.

Deși fenomenul obezității afectează în aceeași măsură și bărbații și femeile, dovada efectelor adverse ale obezității asupra sănătății femeilor este copleșitoare și incontestabilă.

Obezitatea, în special obezitatea abdominală, este indiciu central pentru apariția sindromului metabolic și este puternic interconectată cu sindromul ovarelor polichistice (SOP) la femei. Femeile obeze sunt în special sensibile la apariția diabetului care, la rândul său, supune femeile la un risc dramatic crescut de boli cardiovasculare. Tot femeile sunt cele în cazul cărora obezitatea este factorul ce crește substanțial riscul de apariție a mai multor tipuri de cancere (în special cancer de sân postmenopauză și cancer endometrial). Problemele de respirație cauzate de obezitate pot duce la apariția apneei în somn, ceea ce va afecta grav modul în care oxigenul ajunge la creier și va cauza, indirect, apariția bolilor de inimă.

Citește și: Cum îţi afectează obezitatea viaţa sexuală

Dacă ne referim la creșterea tensiunii arteriale ca efect al obezității, cercetătorii au demonstrat în repetate rânduri că, în comparație cu femeile care nu au exces de greutate sau obezitate, femeile supraponderale au de două ori mai multe șanse să aibă tensiune arterială ridicată, iar femeile diagnosticate cu obezitate cunosc o probabilitate de trei ori mai mare de a întâmpina probleme de acest gen. Aceasta afecțiune, netratată, poate duce pe viitor la apariția accidentelor vasculare cerebrale sau a altor boli de inimă.

Dificultatea în obținerea unei sarcini poate fi tot o urmare a obezității. Excesul de greutate și obezitatea pot provoca, de asemenea, complicații în timpul sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional sau tensiunea arterială periculos de mare. Obezitatea poate provoca și o afecțiune mai gravă numită preeclampsie.

De ce sunt femeile mai dispuse să își facă operații bariatrice decât bărbații

Deși obezitatea este fenomenul (devenit deja epidemie în SUA) care afectează în aceeași măsură și femeile și bărbații, au fost identificați factori demografici, socioeconomici și culturali care au demonstrat că femeile sunt cele care recurg la operații bariatrice într-un număr mai mare. În SUA, 80% dintre pacienții care recurg la chirurgie (fie la proceduri care limitează cantitatea de mâncare ingerată, fie la proceduri care reduc absorbția alimentară) sunt femei. Printre factorii care împiedică bărbații să dorească să se opereze au fost nominalizați : gradul de eligibilitate pentru operație, gradul de acoperire al asigurărilor medicale, înțelegerea situației medicale în care se află, dar și percepția asupra propriului corp.

La nivel cultural, femeile sunt mai dornice și mai dispuse să apeleze la operații bariatrice mai devreme de-a lungul vieții, fiind conștiente de comorbiditățile care pot afecta calitatea vieții, pe când bărbații sunt cei care așteaptă până ce afecțiunile medicale adverse deja se instalează.

Un studiu realizat de către Universitatea din Kansas a demonstrat diferențe enorme în satisfacția față de sănătate în cazul bărbaților, comparativ cu cel al femeilor: aproximativ 73% dintre bărbații care sufereau de obezitate s-au declarat satisfăcuți cu propria sănătate, spre deosebire de doar aproximativ 57% dintre femei. Acest fapt tinde să afecteze și probabilitatea, mai scăzută în cazul bărbaților, de a căuta “îndrumarea medicală” necesară în situația dată.

Citește și: Vieţi salvate de obezitate. Vezi poveştile incredibile

De aici apare și necesitatea educării bărbaților în ceea ce privește tratamentul obezității înainte de a dezvolta comorbidități amenințătoare de viață. Vârsta afectează de asemenea decizia femeilor de a căuta într-un număr mai mare soluții pentru învingerea obezității: abia când îmbătrânesc și devin mai bolnavi, bărbații tind să apeleze mai des la chirurgia bariatrică.

În concluzie, dacă extrapolăm aceste date, cu siguranță vom avea mai multe femei care au decis să apeleze la chirurgie pentru a rezolva problema obezității, mai multe femei ale căror comorbidități au fost diminuate în efect sau chiar vindecate, mai multe femei care își controlează greutatea prin diete atente și mult sport post chirurgie bariatrică, spre deosebire de bărbați. Însă va rămâne tot în slujba lor, a femeilor, micșorarea disparității între cele două sexe, astfel încât bărbații să devina mai educați în ceea ce privește sănătatea proprie și în ceea ce presupune evitarea comorbidităților cauzate de obezitate.

În ceea ce privește statistica personală, dintre pacienții operați de echipa noastră în ultimii 5 ani, 67,49% dintre pacienți au fost femei, iar bărbații au avut o pondere de 32,51%.

Doctor Sirețeanu

Articol scris de doctorul George Sirețeanu, medic specialist chirurgie generală, specializat în chirurgia obezității. Pentru mai multe informații, accesați site-ul său AICI.

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter