Pericolele ascunse ale obezității

Obezitatea este o boală cronică, cu o prevalență din ce în ce mai mare în societatea de azi și care afectează bărbați și femei de toate rasele și vârstele. Dr. Mihai Ionescu aduce în atenție cauzele, dar și metodele de prevenție ale acestei afecțiuni care poate declanșa tulburări cardiovasculare, cancer și diabet zaharat.

Supraponderabilitate vs. obezitate

Sunt deseori considerate similare, întrucât oamenii le încadrează în aceeași categorie: multe kilograme în plus față de media normală. În realitate, există diferențe semnificative între cele două aspecte, care vin și cu efectele lor secundare cu grad de periculozitate diferit.

O tulburare tot mai întâlnită

La nivel mondial, s-a constatat că, dacă nu se iau rapid măsuri drastice de prevenție și tratament, în 2025, adică în doar patru ani, peste 50% din populația lumii va fi obeză. În prezent, problema obezității a ajuns la proporții epidemice, peste 4 milioane de oameni murind în fiecare an ca urmare a obezității.

Rata ei continuă să crească la adulți și copii. Statisticile arată că România se află peste media europeană a cazurilor de supraponderabilitate. Nu suntem încă pe primele locuri, dar avem o traiectorie ascendentă.

Care sunt cauzele?

La bază, supraponderabilitatea și obezitatea pornesc de la un stil de viață în care se consumă excesiv alimente hipercalorice și nu se face activitate fizică.

România, conform EUROSTAT, ocupă ultimul loc în Comunitatea Europeană în privința consumul de legume și fructe. Doar 35% din populație consumă zilnic astfel de alimente.

Moștenirea genetică, depresia, dezechilibrele hormonale sunt alți factori care predispun spre obezitate.

La ce boli predispune?

O persoană supraponderală are șanse foarte mari ca în timp să devină obeză, dacă nu cumva ia măsuri din timp.

Pe de altă parte, obezitatea poate provoca hipertensiune, boli cardiovasculare, diabet de tip 2, depresie, gonartroză (deteriorarea cartilajului articular), coxartoză (artroza șoldului).

Metode de prevenție în cazul copiilor

Cei mici sunt expuși tentațiilor, dorind să consume alimente hipergustoase, bogate în grăsimi și zahăr, sucuri dulci, fast-food. Sunt influențați și de ce văd la colegii de la școală, de reclamele pe care le văd online.

Aici intervine rolul părinților și al cadrelor școlare de a le explica de ce nu este bine să aibă astfel de stil alimentar și să le ofere alternative sănătoase, dar atractive.

În ce constă tratamentul?

Este nevoie să apeleze la medici pentru a găsi soluția ideală. Poate fi un plan nutrițional special conceput care să fie respectat întocmai, alături de mișcare fizică supravegheată de un antrenor.

De multe ori, pacienților li se recomandă intervenția chirurgicală bariatrică, de micșorare a stomacului sau bypass, care îi va ajuta să scadă considerabil aportul zilnic de alimente.

Citește și: Cum a reușit ADDA să slăbească? „NU țin cură de slăbire!”

Cum a slăbit Mihaela Bilic fără dietă: „Eram disperată, mă în­gră­șasem din cauza unor tratamente hormonale!”

Mihaela Bilic: Alimentele ce pot fi consumate cu încredere și după ce expiră

Alimentul pe care un doctor de 94 de ani îl consumă zilnic pentru a evita răceala

„Mă îngraș și când beau apă!” între mit și adevăr

Apa nu îngrașă pentru că nu are aport caloric care poate pune în pericol silueta și sănătatea. Consumul apei este vital pentru organism.

Dacă cineva susține că se îngrașă consumând apă, atenția trebuie îndreptată spre ce anume consumă în rest, dacă mănâncă sărat și dacă are retenție de apă în organism.

CINE ESTE DR. MIHAI IONESCU

Medic primar în chirurgie generală, cu competență în chirurgia obezității, oncologică, laparoscopică și chirurgia planșeului pelvian. Membru în Colegiul Medicilor din România, Societatea de Chirurgie, Asociația Română de Chirurgie Endoscopică (ARCE), Asociația Europeană de Chirurgie Endoscopică (EAES) și în Consiliul Medical General (GMC-UK). Actualmente conduce departamentul de chirurgie generală și metabolică al unui renumit spital din București.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter