Bărbaţii în vârstă au copii cu probleme de sănătate

De Erika Chivu, pe

Vârsta mamei nu este singura care influenţează sănătatea copilului. Bărbaţii în etate pot da naştere unor copii cu probleme de sănătate mentală şi fizică.
Deşi acestea sunt lucruri care se ştiu de mult timp, abia acum s-a descoperit ce anume afectează sănătatea copilului.

Un bărbat mai în vârstă are mai multe şanse de a dezvolta o mică tumoare testiculară benignă care este inofensivă pentru el, dar schimbă structura celulelor ce produc spermatozoizii. Celulele sexuale astfel create provoacă mutaţii genetice în ADN-ul copilului.
 
Aceste explicaţii au rezultat în urma unui studiu al Universităţii din Oxford şi au făcut, în sfârşit, lumină în problema bolilor mentale şi fizice ale copiilor născuţi din taţi mai în vârstă.

Până acum câţiva ani se credea că numai vârsta mamei este importantă pentru sănătatea viitoare a copilului. Se ştie de mult timp că femeile peste 35 de ani au un risc crescut de a naşte copii cu malformaţii congenitale sau anomalii cromozomiale.

Dar, cu timpul au început să apară tot mai multe studii care legau anumite afecţiuni mentale ale copilului de vârsta înaintată a tatălui.

Astfel, în 2008, s-a dovedit că au mai multe şanse să dezvolte tulburarea bipolară (maniaco-depresivă) copiii concepuţi de bărbaţi peste 40 de ani. De asemenea, aceşti copii au un risc crescut de schizofrenie şi autism, dar şi coeficientul lor de inteligenţă poate fi mai mic.

În ce priveşte sănătatea fizică lucrurile stau la fel de rău: există riscul de malformaţii congenitale şi diverse tipuri de cancer, mai târziu în viaţă. Chiar şi avorturile spontane aparent inexplicabile pot avea drept cauză anomaliile cromozomiale provocate de vârsta înaintată a tatălui.
 
Bărbaţii care decid să devină taţi după 40 de ani, nu numai că riscă să dea naştere unor copii cu probleme de sănătate dar pot avea şi dificultăţi în a-şi lăsa partenerele însărcinate.

Este adevărat că sperma se produce zilnic (faţă de ovule, care există în ovare încă de la naştere) şi că bărbaţii pot fi fertili până la vârste înaintate, însă cu timpul numărul şi calitatea spermatozoizilor scade. Este nevoie de mai multe încercări pentru a obţine sarcina iar riscurile sunt mai mari pentru copil.
 
Din punct de vedere biologic, vârsta ideala pentru a concepe un copil este între 20 şi 29 de ani, atât la femei cât şi la bărbaţi.

Pentru a preveni malformaţiile şi aberaţiile cromozomiale, şi bărbaţii pot sa ia suplimente cu acid folic, în lunile premergătoare concepţiei, dozajul fiind stabilit de medic.

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter