Avertisment ONU în prima zi fără restricții în România: „Pandemia nu s-a încheiat”

De Unica.ro, pe

Antonio Guterres, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), a avertizat că pandemia de COVID-19 nu s-a terminat. Declarația vine după ce multe țări, printre care și România, au renunțat la orice fel de restricții.

ONU avertizează că pandemia de COVID-19 nu s-a încheiat, chiar dacă unele țări au renunțat de tot la restricții. Și România se numără printre acestea începând de astăzi, 9 martie. Guvernul țării noastre a ridicat starea de alertă, la doi ani de la începerea crize sanitare globale.

Avertisment ONU în prima zi fără restricții în România: „Pandemia nu s-a încheiat”

Bilanţul cel mai tragic al pandemiei a afectat sănătatea şi viaţa a milioane de persoane, cu peste 446 de milioane de cazuri de COVID-19 în lumea întreagă, peste 6 milioane de decese confirmate şi nenumărate alte persoane spitalizate şi afectate de o deteriorare a sănătăţii mintale, a declarat secretarul general al ONU, potrivit Libertatea.

Antonio Guterres a mai atras atenția că deși pandemia poate fi controlată, aceasta nu s-a încheiat.

Graţie unor măsuri de sănătate publică fără precedent şi dezvoltării şi utilizării extraordinar de rapide a unor vaccinuri, numeroase regiuni ale lumii reuşesc să controleze pandemia. Dar ar fi o eroare gravă să credem că ea s-a încheiat, a mai transmis acesta.

Citeşte şi: „În război nu ești femeie sau bărbat. Ești soldat!” Povestea unei tinere din Kiev care s-a înrolat în Forțele Armate

Citeşte şi: EXCLUSIV. Roxana Ciuhulescu, dezvăluiri fără perdea. Ce nu știe lumea, încă, despre ea

Citeşte şi: Aluziva și Cristina Ich, conflict în mediul online pe tema ajutoarelor pentru refugiații din Ucraina

Citeşte şi: Dorința neîmplinită a lui Ion Dichiseanu. Fiica actorului, Ioana, vrea să-i împlinească acest vis

Secretarul general al ONU, despre distribuirea vaccinurilor împotriva COVID-19

Totodată, acesta a precizat că „distribuţia de vaccinuri rămâne scandalos de inegală” şi „omenirea nu poate să îşi permită o recrudescenţă pandemică la doi ani după apariţia COVID”.

Companiile farmaceutice produc 1,5 miliarde de doze de vaccinuri pe lună, însă aproape 3 miliarde de persoane aşteaptă încă să primească primul vaccin, a spus secretarul general al ONU.

Antonio Guterres consideră acest lucru „un eşec dur” al „deciziilor politice şi bugetare care acordă prioritate sănătăţii locuitorilor din ţările bogate în raport cu sănătatea locuitorilor din ţările sărace”.

Acesta este de părere că o astfel de abordare reprezintă „o reţetă pentru mai multe variante virale, mai multe lockdown-uri şi mai multă tristeţe şi sacrificiu în fiecare ţară. De aceea a lansat un apel pentru a încheia „o dată pentru totdeauna acest capitol trist din istoria umanităţii”.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter