Avertismentul medicilor cu privire la medicamentele pe care mulți bolnavi COVID-19 le iau fără consult: Puteți muri de la ele

De Unica.ro, pe

Medicii atrag atenția asupra medicamentelor pe care pacienții de COVID-19 le iau fără consult medical, în baza unor rețete care circulă pe internet.

„Mii de oameni iau acum o combinație mortală de medicamente”, avertizează medicii, conform Digi24. Aceștia spun că oamenii nu trebuie să se mai trateze singuri acasă, după rețete pe care le găsesc pe internet. Există o astfel de combinație care poate fi chiar mortală.

„Azitromicină sau alt macrolid + Antihistaminice + Ventolin”, arată Mihai Craiu, medic primar pediatrie la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei şi Copilului „Alessandrescu-Rusescu”, într-o postare de pe pagina oficială de Facebook RO Vaccinare. „Eventual și hidroxiclorochină. Puteți să muriți din cauza acestui tratament dacă îl luați de capul vostru, fără consult medical”.

Citește și: Așa arată epuizarea cadrelor medicale care luptă cu COVID-19: o asistentă se odihnește pe o cutie de carton

Citește și: Colegiul Medicilor din București, strigăt de disperare către români: „Suntem la răscruce”

Citește și: Soțul și fiicele Gabrielei Cristea au COVID-19. „Sperăm să trecem cu bine perioada asta”

Citește și: Apelul disperat al șefului DSP Arad: birocrația contribuie la mortalitatea COVID-19

În aceeași postare, medicul explică de ce această combinație poate avea efecte letale asupra pacienților, citând Web MD: „Azitromicina poate avea interacțiuni severe cu alte medicamente, crescând toxicitatea cardiacă foarte mult. Prima pe listă e hidroxiclorochina”.

„Se știe că asocierea de Azitromicină cu unele antihistaminice poate crește riscul de aritmie cardiacă prin prelungirea intervalului QTc pe EKG. Poate să apară aritmie și la omul aparent sănatos. Se cheamă torsada vârfurilor această aritmie specială”, mai arată Craiu, citând studii de specialitate.

Medicul conchide astfel: „Ventolinul/salbutamolul poate avea toxicitate cardiacă și produce agitație și tahicardie, chiar și la persoane perfect sănătoase… Nu vă mai automedicați căci există riscuri mortale!”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter