Studiu: anticorpii dobândiți de vindecarea de COVID-19 durează până la opt luni

De Unica.ro, pe Ultimul update Marți, 11 mai 2021, 18:55
Un studiu realizat de  un spital din Milano și Institutul Superior de Sănătate arată că anticorpii dobândiți de vindecarea de COVID-19 pot rezista timp de opt luni, potrivit Agerpres.

Oamenii de știință au analizat 162 de pacienți testați pozitiv cu COVID-19, având simptome diferite. Ei au descoperit că anticorpii rămân în organismul pacienților timp de opt luni de la vindecare, indiferent de gravitatea bolii, de vârsta pacienților, sau de prezența unor patologii variabile.

Primele mostre au fost prelevate în martie-aprilie 2020, iar ultimele în noiembrie. „După opt luni de la diagnostic, doar trei pacienți nu au mai răspuns pozitiv la testul de anticorpi”, arată cele două instituții într-un comunicat de presă.

În primele săptămâni de la începerea simptomelor, 79% dintre persoanele din studiu au produs anticorpi împotriva bolii. Însă cei care nu au dezvoltat anticorpi au avut un risc mai mare de a face o formă gravă a bolii.

Citește și: Când se vor putea vaccina copiii din Europa cu vaccinul Pfizer

Citește și: Studiu: O doză de vaccin anti-COVID-19 reduce la jumătate transmiterea bolii în aceeași familie

Citește și: Studiu: o doză de vaccin Pfizer sau AstraZeneca reduce infectările cu 65%

Citește și: Expert american în sănătate: „Este cel mai periculos moment să fii nevaccinat”

„Pacienţii care nu pot produce anticorpi neutralizanţi în prima săptămână după infectare trebuie identificaţi şi trataţi la timp, deoarece riscă să dezvolte forme mai grave ale bolii”, subliniază Gabriella Scarlatti, directoare la departamentul de boli virale de la Spitalul San Raffaele din Milano, potrivit Libertatea.

Studiul a analizat și reactivarea anticorpilor în fața infectării cu coronavirus sezonier, care cauzează gripa. Cercetătorii au conchis că anticorpii „ecunosc parțial noul coronavirus și se pot reactiva după infecție, deși nu sunt eficienți în neutralizarea lui”.

Foto: 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter