Angajații nevaccinați din sistemul de sănătate, public sau privat, obligați să se testeze pe banii lor

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 14 octombrie 2021, 15:16

Angajații din sistemul de sănătate nevaccinați sau care nu au trecut prin boală vor fi obligați să se testeze pe banii proprii.

Va fi vorba atât de angajații din sistemul public, cât și cel privat. Informațiile vin de la premierul interimar Florin Cîțu, care a anunat joi, după ședința de Guvern, că împreună cu vicepremierul interimar Kelemen Hunor, cu ministrul interimar al Sănătăţii, Cseke Attila şi ministrul interimar de Interne, Lucian Bode, a semnat şi va depune în Parlament un proiect de lege în acest sens.

„Pe scurt, angajaţii care nu sunt nevaccinaţi şi care nu au trecut prin boală, din sistemul de public şi privat, se vor testa pe banii proprii”, a spus Cîțu, citat de Digi24, menționând că ideea aparține ministrului Lucian Bode.

Citește și: Pacient cu COVID-19, internat la ATI, mesaj către doctori: „Faceți-mi și zece vaccinuri, numai să mă fac bine”

Citește și: Mesajul dur al unui medic pentru pacienții cu COVID-19 nevaccinați de la ATI: „Cum să mai spui că ești cobai?”

Citește și: CNCAV: Vaccinul anti-COVID-19 poate fi făcut împreună cu cel antigripal

Citește și: Mai mult de jumătate din bucureștenii de peste 12 ani au primit vaccinul

Astfel, personalul medical din cadrul unităților sanitare cu paturi publice și private vor trebui să prezinte un certificat digital UE privind COVID-19. Acest certificat trebuie să bifeze una dintre următoarele condiții:

  • vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete;
  • se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2;
  • rezultat negativ certificat al unui test RT-PCR sau al unui test antigen rapid, pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2, efectuat în condițiile stabilite prin ordin al ministrului sănătății.

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a explicat și el mai multe: „Față de varianta care se afă în dezbatere publică din data de 27 septembrie pe pagina de web a Ministerului Sănătății, noua versiune prevede introducerea obligativității certificatului digital și pentru Ministerul Sănătății și unitățile subordonate, respectiv pentru reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și unitățile subordonate. Măsurile sunt necesare în contextul epidemiologic actual, cu o creștere importantă a numărului de cazuri, când trebuie asigurată siguranța pacienților, dar și a personalului medical. Mențin afirmația că sistemul medical, prin excelență, se bazează pe știință, inovație și tehnologie, în care un loc important îl dețin vaccinurile”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter