Ce alimente îţi ţin de cald iarna aceasta

De Erika Chivu, pe

Proteinele şi condimentele te ajută să te încălzeşti în sezonul rece. Desigur nu trebuie să-ţi lipsească nici supele fierbinţi. Vezi ce alte alimente „ţin de cald”.
Nu doar hainele groase ne ţin de cald iarna, ci şi alimentele, dacă le alegi după cum îţi dictează corpul tău, care ştie deja ce îi trebuie în sezonul rece. Aşa se face că imediat ce se lasă frigul începem să poftim condimente picante, ciorbe, supe, feluri consistente cu carne, pe care vara le evităm în general.

Proteine şi condimente

Dr. Luigi Gratton, vicepreşedinte pe probleme medicale şi de educaţie medicală al Herbalife, ne recomandă să consumăm în sezonul rece mai multe proteine, care ţin de cald mai bine decât carbohidraţii. Dacă ţii post, deci nu poţi mânca preparate din carne, ai grijă să consumi leguminoase, de asemenea bogate în proteine.

Condimente picante, care ne încălzesc din interior – sigur ai observat că „te trec toate transpiraţiile” când mănânci ceva iute. Substanţele din alimentele picante – usturoi, ghimbir, ardei iute – stimulează la nivelul gurii, aceiaşi nervi care detectează şi căldura, aşa că se produce aceeaşi reacţie ca atunci când bei ceva cald: se dilată vasele de sânge, transpiri şi te înroşeşti.

Grăsimi bune

Iarna ai nevoie mai mult ca oricând de grăsimile benefice pe care le obţii din peşte. Dacă ţii post, consumă nuci, alune şi seminţe, care sunt aproape la fel de valoroase atâta timp cât nu sunt prăjite. Şi suplimentele cu omega 3 pot fi de ajutor.

Vitamina B3 pentru circulaţie mai bună

Ca să nu suferi foarte tare de frig, mănâncă alimente care conţin vitamina B3, cunoscută şi ca niacină. Aceasta sprijină buna funcţionare a sistemului circulator şi contribuie la dilatarea capilarelor, deci gata cu mâinile şi picioarele reci. Ca să nu duci lipsă de niacină, mânâncă ouă, lapte, brânzeturi, ficat, susan, alune şi cereale integrale.

Supa de pui, bună pentru răceală

Dr. Luigi Gratton ne reaminteşte de ajutorul preţios pe care îl oferă supa de pui în răceală şi gripă. Pe lângă faptul că e săţioasă, gustoasă şi poate fi servită fierbinte, supa de pui este un remediu cu eficienţă dovedită în caz de răceală. Supa îmbunătăţeşte circulaţia la nivelul mucoaselor şi ajută astfel la desfundarea nasului.

În plus, supa şi ciorba contribuie hidratare, aspect important în sezonul rece. Dacă vara bem cu toţii multă apă, iarna nu simţim setea la fel de bine, dar corpul tot are nevoie de cei doi litri de lichide pe zi. Mai poţi să bei ceai cald sau lapte.
 
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter