Alexandru Rafila: „Nu ne punem problema unui val șase în acest moment”. Ce se întâmplă cu restricțile

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 21 februarie 2022, 19:31

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus că România a trecut de vârful valului cinci și a discutat despre ce se va întâmpla cu restricțiile.

Alexandru Rafila a spus că nu pot fi încă relaxate restricțiile, pentru că numărul de pacienți internați la ATI este în continuare stabil. „Vom putea vorbi despre ridicarea restricțiilor când vom avea o scădere accelerată a numărului de cazuri din ATI”, a spus el într-o conferință de presă, citat de Libertatea.

El a mai afirmat că numărul de cazuri este în descreștere și că nu se pune problema unui val șase în prezent. „Nu ne punem problema unui val șase în acest moment”, a zis el „E vorba de imunitatea obținută la nivel populațional fie prin trecerea prin boală, fie prin vaccinare”.

Ministrul Sănătății a vorbit și despre restricții, în special despre măști: „Eu cred că așa cum am mai spus o primă măsură va fi legată de renunțarea la măștilor în exterior, mai puțin în spațiile extrem de aglomerate. Alte măsuri trebuie să permită reîntoarcerea la o activitate economică normală și mai ales predictibilitatea organizării diferitelor tipuri de activități economice”.

Citește și: Șeful Moderna crede că ne apropiem de finalul pandemiei: „Acesta este un scenariu rezonabil”

Citește și: Medicul Radu Țincu: numărul insuficient de persoane vaccinate anti-COVID-19 va întârzia relaxarea restricțiilor din România

Citește și: COVID-19 în România: Care va fi prima restricție ridicată

Citește și: Infectarea simultană cu Omicron și Delta: care sunt categoriile de persoane mai predispuse

În orice caz, relaxările nu vor veni toate deodată, pentru că există „riscul de rebound”. „Măsurile de relaxare întotdeauna trebuie aplicate gradual”, a afirmat, Rafila. „Nimeni nu vrea restricții, și noi vrem relaxări, însă trebuie făcut echilibrat. Dacă scoți toate măsurile într-o singură etapă există riscul de rebound. Eu sper să fie cât mai puține etape și lucrurile să se întâmple cât mai repede, dar repet cu echilibru și profesionalism. Și eu îmi doresc să avem sărbătorile de Paște fără restricții în România”.

Întrebat dacă în toamnă ne vom mai confrunta cu pandemia de COVID-19, el a răspuns: „Totdeauna trebuie să pui în balanță posibilitatea unei noi epidemii, a unui nou val. Să vedem ce se va întâmpla în ceea ce privește emergența noilor tulpini. Ele apar tot timpul, dar nu au putere. Să vedem dacă tulpinile care apar sunt neutralizate de anticorpii pe care populația îi are”.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a spus pentru Antena 3 că renunțarea la restricții va fi un proces dificil: „Am văzut şi eu anunţurile domnilor Rafila şi Arafat. Au anunţat că în următoarele săptămâni o să renunţăm la măştile în exterior. Nu este uşor. O să trebuiască să ne obişnuim să trăim cu acest virus. Se estimează cât de curând, în funcţie de cum scad infectările”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter