Alexandru Rafila a recunoscut: „Sistemul de sănătate din România nu a fost pregătit să facă faţă unei crize precum pandemia”

De Unica.ro, pe

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a recunoscut că sistemul de sănătate din România nu era pregătit să facă față crizei cauzate de pandemia de COVID-19.

În cadrul unei conferințe alături de alți miniștri de resort din Uniunea Europeană, Alexandru Rafila a subliniat că sistemul de sănătate din România „nu a fost conceput și pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia”, după cum relatează News.ro.

Un comunicat de presă al Ministerului Sănătății arată că Alexandru Rafila a spus că „pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de COVID”.

Rafila a criticat fluctuația între măsurile de izolare de la începutul pandemiei și măsurile preventive slabe din al patrulea val. Tot el a zis, potrivit Libertatea, că „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor-cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-COVID”.

Citește și: Avertismentul medicului Mihai Craiu: copiii care trec prin COVID-19 pot rămâne cu sechele, de la oboseală la probleme cardiace

Citește și: De ce România nu optează pentru imunizarea naturală împotriva Omicron

Citește și: Cum pot fi protejați de COVID-19 acei copii care nu pot fi vaccinați

Citește și: O cântăreață din Cehia a murit după ce s-a infectat intenționat cu COVID-19, pentru a evita vaccinarea

Cu toate astea, oficialul a lăudat eforturile personalului din spitale pe parcursul pandemiei. El a zis că principalul factor de reziliență al sectorului sănătății a fost resursa umană, aceasta fiind pe deplin implicată în combaterea pandemiei. El a povestit că personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare în acest sens.

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate”, a zis Rafila. „Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice”.

Foto – 123rf.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter