Când eşti cu adevărat pregătită să faci sex prima oară

De Adina Radu, pe Ultimul update Miercuri, 31 mai 2017, 18:40
Sex

Este normal ca orice tânără să îşi pună mai multe întrebări înainte de a-şi începe viaţa sexuală. Dacă persoana cu care o va face prima oară este persoana potrivită, ce se întâmplă când face sex etc. Datorită Internetului, tinerele pot afla imediat cum să facă sex, poziţii sau diferite informaţii despre metodele de contracepţie, însă cine se întreabă ce înseamnă maturitatea sexuală cu adevărat?

Din punct de vedere fiziologic

Primele semne ale maturităţii încep să se vadă la sâni. Mai exact, areola (partea colorată a mamelonului) creşte şi se umflă, iar sânii încep să crească. La câteva luni vine şi prima menstruaţie, iar odată cu aceasta pubertatea.
La începutul pubertăţii vaginul nu este atât de elastic, ci este mai degrabă rigid şi inflexibil, şi nu produce imediat „lubrifiantul” natural. Tot in timpul pubertăţii hormonii încep să alerge înnebuniţi prin organism, iar tinerele încep să simtă nevoia de sex, iar cele care ajung în pat cu un partener nu se gândesc bine înainte la consecinţe. Iar consecinţele pot fi devastatoare: o sarcină nedorită într-un corp în plină dezvoltare poate cauza foarte multe probleme de sănătate.

Efectele psihologice

La începutul vieţii sexuale, efectele psihologice sunt luate în seamă cel mai puţin, însă pot face cel mai mult rău. O femeie poate rămâne gravidă după orice contact sexual, iar menstruaţia este cea care îi arată dacă va avea un bebeluş sau nu. În adolescenţă, menstruaţia este neregulată la început, iar pentru o tânără care abia şi-a început viaţa sexuală şi începe să-şi pună întrebări dacă a rămas însărcinată sau nu, aşteptarea poate avea efecte devastatoare.
În plus, o tânără la început de viaţă sexuală nu are cu cine să discute liber. De cele mai multe ori părinţii sunt neînţelegători, prietenele sunt la fel de lipsite de experienţă, iar partenerul, la fel.
Când eşti cu adevărat pregătită să faci sex prima oară

Societatea şi cum suntem văzute

O tânără de 20 de ani care este activă sexual nu mai este un tabu în zilele noastre, poate nici o adolescentă de 17 ani, însă fetele îşi încep vieţile sexuale tot mai devreme în ultimii ani, iar societatea nu vede cu ochi buni acest lucru. Iar dacă mai vorbim şi despre o sarcină în timpul adolescenţei, fata va fi considerată o paria de către societatea neiertătoare.
Mai mult, oamenii judecă, iar tinerele sunt judecate adesea după cum se îmbracă, după cum arată, după băieţii cu care ies la întâlniri, după cercul de prieteni, după şcoala la care merg, după familiile din care fac parte.
Încă o problemă a societăţii în care trăim este faptul că o fată aşteaptă prea mult – o femeie de 25 de ani care este încă virgină va fi şi ea, la rândul ei, judecată de către cei din jur (în special în anturajul nepotrivit), care probabil vor considera că are o anume problemă, că este anormală.
Până la urmă, tu te cunoşti cel mai bine şi tu ştii când este momentul cel mai potrivit să faci sex pentru prima oară, însă important este să te gândeşti înainte la consecinţe, să nu te laşi condusă de hormoni şi, foarte important, să nu uiţi să te protejezi.
Foto: Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter