Relaţii: Cum să faci faţă unei despărţiri

De Libertatea pentru femei, pe

Fie că tu ai avut inițiativa despărțirii, fie că el te-a părăsit, niciodată nu va fi ușor. După atâta timp în care ai împărțit viața la doi, este greu să te trezești deodată singură.
Ţine minte că aceasta e doar o perioadă prin care aproape oricine a trecut și este doar temporară. Cu toate acestea, „orice despărțire implică o perioadă de «doliu»”, remarcă psihologul Cristina Ion-Rădulescu. În acest timp, treci succesiv prin stări de negare, de revoltă, de tristețe, pentru ca apoi să poți ajunge să îți accepți situația și să mergi înainte pe un drum nou.

Nu idealiza relația trecută

Psihologul observă că, la început, „te poți simți vinovată, îți amintești doar ce a fost frumos din relație, ai așteptări optimiste și crezi că vă veți împăca. Uneori, chiar faci compromisuri în acest sens, dar, la mari speranțe, dezamăgirile pot fi pe măsură.” Cristina spune că, pentru că există tendința de idealizare a fostei relații, le recomandă pacientelor aflate în această situație să țină un jurnal în care să noteze și trăirile frumoase, dar și pe cele negative pe care le-au avut. Rândurile scrise o vor ajuta pe femeie să vadă lucrurile în mod realist atunci când va avea tendința să idealizeze trecutul.

Plângi, dacă simți nevoia

Ține cont că, în perioada de după despărțire, vei trece prin diverse trăiri pe care nu este bine să le reprimi. Psihologul te asigură că este absolut normal să te simți tristă, poți să plângi dacă îți vine sau chiar să fii furioasă. Cu timpul, dacă nu te agăți de trecut, durerea va dispărea de la sine. Este important ca, oricum ar fi decurs despărțirea, să nu îi păstrezi pică fostului iubit. Chiar dacă nu mai vorbești cu el și nu veți discuta despre asta, este bine să îl ierți în adâncul sufletului tău. Astfel, poți începe o nouă relație fără să fii „bântuită de fantomele trecutului”.

Ia o scurtă pauză

Chiar dacă vrei ca perioada de singurătate să fie cât mai scurtă, acordă-ți timp ca să te vindeci. Nu te arunca în orice relație, pentru că ar putea fi una catastrofală. De teamă că vei rămâne mult prea mult timp solitară, ai putea să intri într-o legătură distructivă pentru tine. Pe moment, nu te gândi la un nou iubit.
Socializează, fă-ți prieteni noi (și nu-i neglija nici pe cei vechi)fără să te gândești la o implicare romantică. Astfel, vei uita de despărțire și de problemele tale și, cu timpul, vei lăsa trecutul în urmă și vei fi gata să ai o nouă legătură.

ÎNCONJOARĂ-TE DE OAMENI OPTIMIȘTI

Chiar dacă ai tendința de a te izola, nu face asta. Nici nu ar fi bine să te plângi tuturor celor întâlniți de problemele  tale. Nu căuta compania oamenilor triști care să îți plângă de milă și să îți povestească, la rândul lor, necazurile. În schimb,  caută compania oamenilor optimiști, privește cu încredere la viitor și nu mai diseca trecutul. Fă-ți viața cât mai frumoasă. Ocupă-te de tine – de sănătatea ta, de felul cum arăți, de dezvoltarea personală. Dacă îți urmezi interesele tale, înveți ceva nou, te preocupi de un domeniu interesant, vei fi mai interesantă și vei atrage atenția bărbaților asupra ta.

BUCURĂ-TE DE VIAȚĂ

„Găsește-ți activități care îți plăceau și pe care nu le-ai mai făcut de mult sau pe care ți-ai dorit întotdeauna să le faci, dar nu ai găsit prilejul. Astfel, îți vei ocupa timpul și ai ocazia să cunoşti alţi oameni.
Bucură-te de lucruri simple: plimbă-te prin parc, ieși cu prietenele, pictează, dansează, înscrie-te la niște cursuri sau chiar la facultate, mergi în locuri în care nu ai mai fost etc. Dacă perioada de singurătate se prelungește, înseamnă că nu frecventezi cercurile potrivite. Deci, e nevoie de o schimbare. Atunci când apare un nou iubit, bucură-te de relație ca și cum ar fi prima. Nu lăsa demonii din vechea relație să te bântuie: nici tu nu mai ești la fel ca atunci, iar actualul tău prieten nu seamănă cu bărbatul care te-a făcut să suferi.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter