Prima întâlnire după divorţ

De Libertatea pentru femei, pe Ultimul update Joi, 17 februarie 2022, 16:06

Un divorț este o experiență dureroasă pentru oricine. Viața merge mai departe, dar nu imediat. Este nevoie de o perioadă, pentru unii mai scurtă, pentru alții mai lungă, în care să se împace cu noul statut.
În ceea ce privește începutul unei noi relații sau măcar faptul de a ieși în oraș cu un alt bărbat, unele femei sunt gata mai devreme, dar altele au nevoie de mai mult timp să se obișnuiască cu ideea. Important e să învețe din greșelile trecutului, pentru a nu le mai repeta.

Când ar fi bine

Nu există o rețetă universal valabilă și o anumită perioadă de timp necesară până la a fi gata să ieși din nou la întâlniri. Psihologul Cristina Ion-Rădulescu observă că „experiența divorțului este trăită de fiecare individ într-un mod diferit. Sunt persoane care încep să aibă întâlniri imediat, dar altele așteaptă mult timp până au curajul să încerce să înceapă o nouă relație. Totul depinde de experiența fiecăreia și de cum se raportează la căsnicie”.

Va fi un nou eșec?

În ceea ce privește teama multor femei care au trecut printr-un divorț că o nouă relație s-ar putea sfârși la fel, Cristina are cuvinte de încurajare: „Nicio relație nu seamănă cu o alta. Este adevărat faptul că ne căutăm partenerul pe baza unor modele pe care uneori nici nu conștientizăm că le avem, dar oamenii sunt diferiți și nu seamănă între ei. În plus, și noi suntem diferite în mai multe etape ale vieții și ne raportăm diferit la fiecare legătură în parte. Relația cea nouă nu va semăna cu ceea ce am avut într-un moment al vieții cu un alt bărbat”, concluzionează psihologul. Totuși, ne atenționează că „prima prietenie de după divorț se sfârșește, de regulă, destul de repede. Oricine are nevoie de așa-numita «relație de tampon» în care, deși pare că se implică, de fapt, se folosește de celălalt pentru a-și reconfirma valoarea ușor ciufulită în căsnicia anterioară”.

La fața locului

Dacă nu ai mai ieșit de mult, nu uita că acum este momentul să te pui din nou în valoare. Alege cu grijă hainele pe care vrei să le porţi. Nu ar strica nici o vizită la cosmeticiană sau ceva timp să te aranjezi la tine acasă. Ţine minte însă că nu trebuie să exagerezi. Nu este cazul să te machiezi excesiv sau să te îmbraci prea sexy. Nu trebuie să pari disperată, ci doar drăguță și naturală. În plus, sigur că este nevoie și de puțin mister și nu trebuie să-i spui totul despre tine deodată, dar ar fi bine să nu îl minți, încercând să pari altcineva decât ești. Nu merge cu noul prieten în locuri pe care le frecventai cu fostul soţ, locuri emblemă ale iubirii voastre. Ți-ar putea aduce aminte de trecut, ceea ce nu va face decât să te indispună. Pe de altă parte, s-ar putea să întâlnești acolo cunoscuți care să nu fie la curent cu schimbările din viața ta, ceea ce te-ar putea pune în situații neplăcute.

Grija pentru copii

Dacă ai copii, situația este mai delicată. Mai ales dacă sunt mici, este posibil să nu începi să mergi la întâlniri foarte curând. Este bine să le vorbești despre divorț și de faptul că, în viitor, mama se poate întâlni cu altcineva. Însă e de preferat să nu le prezinți copiilor un șir lung de bărbați, ci doar pe acela cu care consideri că poți rămâne pe o perioadă mai mare de timp, fie că va fi sau nu vorba de o altă căsnicie, pentru că cei mici au nevoie de stabilitate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter