Cum menţii pasiunea în viaţa de cuplu

De Lumea Femeilor, pe

După ani de viaţă în doi, flacăra pasiunii de la început se mai potoleşte. Apetitul sexual e de multe ori prea scăzut. Iată câteva sfaturi pentru a readuce dorinţa în relaţia voastră
Cred că nu există femeie sau bărbat care, după câţiva ani de trai în comun, să nu-şi pună întrebarea: ce poţi face ca să păstrezi flacăra pasiunii ca în prima zi? La început ne iubim la nebunie, nu putem sta despărţiţi nici o clipă, împărţim totul, facem ghiduşii, visăm… şi vine un moment când totul se opreşte… Se instalează rutina, focul s-a stins, împărţim tot mai puţin, cât despre ghiduşii… „De asta îţi arde când eu nu-mi văd capul de treabă?!!” Ce trist! De aceea, mă întreb: cum să ţii aprinsă flacăra iubirii ca în prima zi? Unora li se pare o utopie. Şi totuşi, dragostea este aşa cum ţi-o faci… Cu alte cuvinte, trebuie să lupţi să păstrezi ce ai, să hrăneşti dorinţa în permanenţă. Dar cu ce? În primul rând, cu intimitate, dar mai ales cu atenţie la nevoile celuilalt. Bărbaţii, ca şi femeile, sunt din ce în ce mai egocentrici în ce priveşte sexualitatea. Fiecare din ei rămâne centrat pe propria satisfacere sexuală. Or, dorinţa presupune să fii atent la starea sufletească a partenerului, la lumea sa interioară şi la caracteristicile sale individuale.

Cum să rămâi îndrăgostit în pofida trecerii anilor?

De la bun început trebuie să facem o distincţie între dragoste şi starea de îndrăgostit. Starea de îndrăgostit (eros) nu durează decât trei ani, deoarece este generată de un hormon, dopamina, pe care organismul o produce în această perioadă. Pasiunea nu constituie, aşadar, o garanţie pentru o viaţă în doi armonioasă. În schimb, dragostea este de mai lungă durată, pentru că a iubi înseamnă a-ţi accepta partenerul aşa cum este, cu defecte şi calităţi. Dacă starea de îndrăgostit nu durează, în medie, decât trei ani, asta nu înseamnă că dragostea dispare. Căci, după dopamină, organismul produce un alt hormon: oxitocina. Acesta este hormonul tandreţei şi ataşamentului, ceea ce este ideal pentru o viaţă de cuplu stabilă, cu copii. Dar, spre deosebire de animale, oamenii nu sunt total dependenţi de biologie. Ei pot menţine relaţiile folosind şi alte „arme”, cum ar fi puterea de seducţie.

 Cum poţi avea o viaţă de cuplu plină de pasiune

– Fii femeie, el – bărbat. După un anumit timp de viaţă comună, şi pentru a se adapta cu celălalt, fiecare din parteneri are tendinţa de a-şi pierde identitatea psihosexuală. Rezultatul? Mulţi bărbaţi îşi accentuează partea feminină: gentili, înţelegători, ei ajung să semene cu „mămăiţele” cicălitoare. Unele femei, la rândul lor, devin masculine: ele nu mai sunt decât acţiune, autoritate, răspunderi… Cum să continui să doreşti pe cineva care îţi seamănă atât?
– Schimbaţi mereu câte ceva. Secretul unei vieţi de cuplu plină de pasiune e să ai atât rădăcini, cât şi aripi. Rădăcinile sunt obişnuinţele comune, hobby-urile, casa, proiectele. Iar aripile sunt schimbările. Un cuplu nu trebuie să se lase dominat de obişnuinţe, ci trebuie să dea permanent culoare vieţii de zi cu zi! Schimbările pot fi foarte simple, dar care oferă prilejul să-ţi priveşti partenerul cu alţi ochi. De exemplu, în majoritatea cuplurilor, fie-care partener are locul său în pat. De comun acord, schimbaţi pur şi simplu locul!
– Sărutaţi-vă cu pasiune! Trăim într-un ritm trepidant atât în plan social, cât şi în viaţa intimă. Nu mai avem timp să ne sărutăm. Însă sărutul pasional nu este rezervat doar îndrăgostiţilor aflaţi la începutul relaţiei. E un act intim, esenţial preludiului, deoarece e capabil să trezească toate simţurile.
– Mângâiaţi-vă! Câţiva ani de viaţă în comun nu trebuie să vă facă să uitaţi plăcerea de a vă atinge înainte de a trece la actul propriu-zis. Redescoperiţi plăcerea de a vă mângâia.
– Luaţi o cameră la hotel! De ce nu? Îndrăzneşte măcar o dată în viaţă să faci o rezervare la hotel, ca să trăiţi o noapte departe de grijile casei, de ambianţa supercunoscută a dormitorului conjugal. O mică aventură v-ar putea dezvălui multe dspre hibele căsniciei voastre.
– Şopteşte-i la ureche ce dorinţe ai! „Cum o să fac aşa ceva?” – ar putea spune multe dintre voi. Amintiţi-vă că a face dragoste implică şi umor, şi multă disponibilitate pentru joc.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter