Infertilitatea: Lecţie deschisă cu psihologul

De Libertatea pentru femei, pe

După ani de încercări de a avea un copil te poți simți dezamăgită, tristă, frustrată. Fie te simți vinovată, fie ești tentată să consideri că soțul tău greșește. Tensiunea plutește în aer și, oricum ar fi, situația nu e deloc roz.
Psihologul Cristina Ion-Rădulescu spune că „această situație este de natură să unească teribil de mult un cuplu sau, dimpotrivă, să-l dezbine. Este nevoie de multă maturitate emoțională și de sprijin specializat pentru a reuși să treci prin această grea încercare”.

Stresul, cauză a infertilității

Din punct de vedere medical, diagnosticul de infertilitate se pune după un an de încercări nereușite de a concepe. Majoritatea femeilor rămân însărcinate după cel mult 12 luni de relații sexuale neprotejate. Uneori, copilul poate apărea natural și mai târziu, fără a exista o cauză medicală explicabilă a întârzierii. Cu toate acestea, multe cupluri se îngrijorează după câteve teste de sarcină negative. De aici, până la o stare de stres continuă nu e decât un pas. Și nu este un secret pentru nimeni faptul că starea de stres poate opri concepția. Astfel, se intră într-un cerc vicios.

Consilierea, necesară

Cristina Ion-Rădulescu avertizează familiile care caută soluții medicale la această problemă că se vor confrunta cu presiuni atât financiare, cât și psihologice. Le recomandă ca, odată cu începerea procedurilor medicale, cuplul să urmeze și un program de consilere pentru acest gen de problemă. Cu ajutor de specialitate, se pot evita problemele sexuale în relație, se vor gestiona mai bine presiunea timpului sau eventualele eșecuri medicale. Cu timpul, cei doi pot învăța să accepte realitatea, indiferent ce le rezervă viitorul.

ADOPȚIA, POSIBILĂ SOLUȚIE

Psihologul recomandă și vizite în centre de plasament. Oricât de greu ar părea să vezi copii, acest lucru ajută. Totodată, puteți lua în calcul și ideea unei adopții. În plus, există nenumărate forumuri pe internet și asociații non-profit specializate pe acest tip de problemă care te pot ajuta. Orice ar fi, Cristina vă sfătuiește să nu cedați dorinței de a vă izola, să faceți eforturi pentru a discuta despre problemă cu persoane dragi sau cu un psiholog. Dacă sunteți credincioși, rugați-vă și apelați și la metodele recomandate de biserică (anumite ritualuri, vizite la locuri sfinte). Totuși, ar trebui să păstrați contactul cu realitatea și să nu faceți gesturi disperate sau să apelați la diverși escroci care vă promit marea cu sarea.

LIPSA COPIILOR, VĂZUTĂ CA DOLIU

„Orice cuplu infertil se confruntă cu o serie de probleme emoționale, cum ar fi scăderea încrederii în sine, lipsa de speranţă, sentimente de vinovăție, afectarea modului în care se relaționează în cuplu, disperare. Cei doi percep această lipsă ca pe o pierdere. În psihoterapie, este denumită perioadă de doliu. Există mai multe etape până să ajungi să te împaci cu tine însăți. Începe cu negarea, continuă cu furia (revolta), apoi urmează sentimentul de inutilitate, însoțit de teamă și resentimente, iar, în final, se termină cu resemnare și acceptare. În toată această perioadă, cuplul simte neputința de a discuta cu alte persoane despre problema pe care o are. Apare insatisfacția maritală. De cele mai multe ori când femeile sunt cele infertile, ele devin geloase și au un spirit critic exacerbat.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter