Certurile şi împăcarea în cuplu

De Lumea Femeilor, pe

Cât de uşor ar fi dacă în căsnicie toate lucrurile s-ar desfăşura normal, fără conflicte! Dar, din când în când, o mică dispută are rolul ei benefic. Cu condiţia ca cearta să fie constructivă.
Află ce reguli trebuie să respectaţi amândoi, încât orice ceartă să se termine cu bine.

O şosetă aruncată aiurea prin casă, întârzieri repetate sau faptul că mereu uită câte ceva, ce ţie ţi se pare important… Motivul discordiei este adesea de o banalitate care poate stârni, în alte condiţii, râsul. Dar, când paharul se umple, e suficient să adaugi doar o picătură ca el să dea pe dinafară. Ton ridicat, ţipete, lacrimi – tot arsenalul unui conflict familial este folosit la maximum.

Chiar dacă certurile nu sunt dorite de nimeni, adesea ele sunt chiar necesare. În astfel de momente, nu mai există cale de rezolvare, spun psihologii. Criza acţionează ca o supapă. Odată izbucnită cearta, problemele celor doi parteneri sunt exprimate, iar relaţia are de câştigat.

«Ne-am certat. N-a fost o dramă…»

Există şi cupluri care refuză să recunoască existenţa unor conflicte în căsnicia lor. De regulă, în astfel de situaţii, cei doi parteneri încetează să-şi mai vorbească deschis, refuză să-şi mai exprime dorinţele sau insatisfacţiile, considerând că orice discuţie nu face decât să adâncească şi mai mult conflictul. Greşit!

Este necesar ca, atunci când celălalt nu mai este atent la nevoile tale, când ai senzaţia că vorbeşti cu pereţii, să reacţionezi. Nu-ţi ascunde emoţiile sau impulsurile de moment. Asta nu ajută nimănui. Dacă eşti rezervată, veţi ajunge să deveniţi doi străini, nevoiţi să locuiască împreună. Şi, cum nu vrei să ajungeţi în acestă situaţie, mai sănătos este să ţipi, să strigi, să baţi din picior. E un fel de a spune…

Important este să nu te simţi frustrată şi să-ţi exprimi punctul de vedere ori de câte ori apar dezacorduri între voi. Cearta este, prin urmare, un rău necesar. Dar, când cearta se repetă, învârtindu-se în jurul aceluiaşi subiect şi cam cu aceleaşi cuvinte, ai motive să te îngrijorezi. „Acest lucru arată că cei doi nu pot ieşi din conflict – spune psihologul Lena Rusti.

În acest caz este esenţial ca partenerii să discute cu o terţă persoană – un prieten comun, neutru, sau un psihoterapeut – pentru a găsi o cale de a rezolva acest impas.” În momentul în care doi oameni se ceartă, este dificil ca ei să ţină în frâu cuvintele grele care le vin în minte. Totuşi, e important ca ei să evite să distrugă ceea ce au construit împreună şi să anuleze tot ceea ce i-a legat până în momentul conflictului. De regulă, acestea sunt exagerări, care, deşi au rolul de a te elibera pe moment, pun în pericol însăşi temelia cuplului.

După furtună…

Odată furia exprimată, deschide calea spre negociere. Împăcarea e dulce şi… necesară! Orice dispută, indiferent de subiect, lasă un gust amar şi sentimentul că nu ştii cum o să ieşi din impas. Nu te impacienta! Este nevoie de puţin timp pentru ca ceea ce v-aţi spus să-şi facă efectul.

Dacă încerci să grăbeşti lucrurile sau vrei un rezultat imediat, s-ar putea ca situaţia să scape de sub control şi criza să devină şi mai acută. „E de înţeles să stai bosumflată, dacă tu eşti cea ofensată şi nu cea care acuză. Esenţial este şi ca durata supărării să fie în concordanţă cu importanţa disputei”, avertizează psihologul. Partea lezată poate să-i spună partenerului „Lasă-mă o oră să-mi revin” sau „Am nevoie de ceva timp să-mi revin”, iar celălalt trebuie să-i respecte cererea, dacă doreşte ca lucrurile să revină la normal. „Dificultatea e să se admită că scena în care unul din cei doi are în totalitate dreptate nu există – explică psihologul Lena Rusti.

Trebuie ca fiecare să recunoască faptul că adevărul e întotdeauna undeva la mijloc şi că vina este împărţită. Dar, pentru a ajunge la împăcare, cei doi trebuie să renunţe la mândrie. Şi, în cele mai multe cazuri, prima care face pasul acesta e femeia.” Pentru a trece mai uşor peste o ceartă e nevo-ie adesea de umor. Acesta e cel mai bun aliat, într-o situaţie conflictuală, iar fraza „Ce frumos arăţi când eşti mânios!” are întotdeauna efect pozitiv.

Respectul reciproc este indispensabil

E chiar amuzant să vă fixaţi din vreme un timp anume pentru orice ceartă – să zicem 30 de minute pentru un conflict serios, zece pentru unul banal… Când timpul expiră, opriţi-vă!

Ca să vă iasă „scena” asta, e nevoie de stăpânire de sine, înţelepciune, umor şi respect reciproc. Esenţial e să găsiţi împreună compromisul care vă permite să rămâneţi un cuplu. Asta nu înseamnă că unul dintre voi trebuie să se supună voinţei celuilat.

Mici reguli pentru ca totul să se termine cu bine

* Dacă cearta se produce în public (unele cupluri au chiar nevoie de spectatori la astfel de scene conjugale), evită să le ceri părerea celor de faţă. Nu ei sunt implicaţi în povestea voastră…
* În timpul unei certe, se pot trânti uşi, se poate sparge veselă. Dar, dacă faci un trofeu din a da de pământ cu vreun vas-moştenire de familie, s-ar putea să regreţi amarnic mai târziu…
* Înjurăturile sau insultele sunt posibile, dar nu trebuie niciodată să rănească sau să umilească. Nu te atinge verbal de fizicul celuilalt, de sănătatea lui mentală, de performanţele sexuale sau profesionale!
* Nu-ţi lovi niciodată partenerul. Şi, în nici un caz, nu-l ameninţa cu divorţul sau separarea. Acestea trebuie să aibă motive rezonabile. Oceartă nu trebuie să pună viitorul cuplului în pericol.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter