Amalia Enache, despre pandemia de coronavirus: „Am fost naivă. Foarte naivă”

De Amalia Enache, pe Ultimul update Luni, 17 august 2020, 16:55

Am fost naivă. Foarte naivă. Am crezut sincer că un moment atât de greu pentru noi toți, cum e pandemia asta, va scoate mai cu seamă părțile bune din omenire: solidaritatea, generozitatea, decența.

Am crezut că ne va face mai reținuți în opinii nefundamentate, mai centrați spre noi înșine, mai cumpătați. Dar avalanșa de teorii ale conspirației și adepții lor m-au trezit la realitate. Pot să înțeleg că știința e destul de neprietenoasă și greu accesibilă, că ARN și ADN sună de nepătruns, dar pare-se că fuga de știința cea mai la îndemână e în zone în care nu ai nevoie de aproape niciun alt argument în afară de „așa cred eu“.

Când credința supremă, în divinitate, și-a pierdut din forță, dar frica de moarte e mai copleșitoare ca niciodată și lumea ta întreagă e construită pe convingerea că există mereu niște oameni atotputernici care manevrează lumea cum vor ei, e mai greu probabil să accepți că un virus e o apariție firească printre legile naturii și e mai ușor să crezi că vine printr-un turn 5G sau dincolo de butoanele unui grup de diabolici. Nu e asta o trufie supremă, să crezi că doar omul e atât de puternic încât el și numai el poate crea și declanșa orice?!

Am citit un articol extrem de interesant în Politico, cu o paralelă între cei care ardeau vrăjitoare pe rug în trecut și cei care azi dau foc prin toată lumea la turnurile 5G, blamându-le pentru apariția pandemiei, pentru slăbirea sistemului imunitar etc. Este incredibil cum ajungem să cunoaștem atât de puțin istoria noastră, care este presărată de-a lungul ei cu numeroase astfel de perioade de molime, încât să ajungem să judecăm totul numai și numai prin prisma unei realități imediate, în care numai și numai prezentul ne dă orice fel de răspunsuri și mai ales să fie ceva vizibil ca să-l putem înțelege.

Pe vremuri, oricine cu credințe ieșite din normă era acuzat de vrăjitorie, iar mai marii lumii, de la biserică până la domnitori, profitau de asta să-și întărească puterea. Și astăzi teoriile conspirației sunt întreținute și chiar puternic construite prin fenomenul fake news de niște „mai-mari“. Și culmea e că tocmai cei care se tem să nu fim manipulați ajung să fie o părticică importantă din procesul de manipulare, distribuind articole fără nicio susținere, dovadă, sursă. Sunt oameni care se tem că vom fi obligați să ne vaccinăm cu serul finanțat de Bill Gates, în condițiile în care temerea în lumea reală e fix contrarie, că nu va exista prea curând sau chiar niciodată un vaccin împotriva noului coronavirus. Din foarte multe motive. Nu e clar deloc dacă dezvolți anticorpi după boală și pentru cât timp, în primul rând. Iar un vaccin chiar nu e așa de ușor de obținut pe cât credem azi cu trufia celor cărora nu le mai mor trei copii din cinci de boli ale copilăriei.

Să vă reamintesc că împotriva HIV se caută în zadar un vaccin de aproape 40 de ani?! Împotriva hepatitei C, Ebola etc., credeți că nu s-au investit bani și ani buni de cercetare, din păcate în zadar?! Cum e totuși posibil să se isterizeze o atât de mare parte a populației pentru ceva inexistent, cum e „vaccinul lui Bill Gates“, unde fuge rațiunea colectivă când apare o anxietate de-asta, că ne omoară ceva ce nici nu există încă, dar în fața unui pericol concret, cum e acest virus, să scoatem toate armele negării ori luării în derâdere, să începem să nu ne mai gândim la ei din secunda în care ni s-a dat din nou drumul liberi pe afară?!

Citește și – Cum să depistăm știrile false

Cum e totuși să accepți că tuturor copiilor din lumea asta părinții le pot lua temperatura la nevoie, cu termometre digitale, fără să aibă diplome de medici și chiar pot să le dea un antitermic la o adică, dar, dacă îți ia cineva temperatura la intrarea într-un magazin, să crezi că același tip de termometru îți înfige un cip în frunte?!

De-aia zic că am fost naivă. Am crezut că pandemia asta ne trezește, că ne va face mai responsabili, mai înclinați spre spiritualitate, spre lucrurile esențiale și, când colo, ne-a adâncit în temeri iraționale. Ne-a întors în timp, în vremuri în care nu doar că se ardeau oameni pe rug pe motiv de vrăjitorie, dar oamenii se temeau de așa-ziși vârcolaci și strigoi mai mult decât de puricii care chiar le puteau transmite ciuma bubonică. Și în locul solidarității visate văd că suntem chiar mai pe cont propriu, fiecare cum va reuși să se protejeze. Nu doar de vreun virus, dar mai ales de virușii aceștia din informații false, care, lăsați să intre în mintea noastră, ne pot infecta toată gândirea.

Citește și – Am rămas fără job. Ce fac acum?

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter