Ia românească, piesă vestimentară care a rezistat în timp

De Madalina Racorean, pe

Ia românească este o adevărată capodoperă a costumului naţional românesc, iar această piesă vestimentară şi-a găsit notorietatea chiar şi peste hotare, cu multă vreme în urmă.
Vedetele de la Hollywood sau cântăreţii din Franţa au iubit cămaşa românească, o iubesc şi acum! Am regăsit-o la Abba, la Jane Birkin sau la actorii Anthony Quinn şi Virna Lisi, care au purtat această bluză în filmul “Cea de-a 25-a oră.”

Iile sunt capodoperele costumului naţional românesc, adevărate piese de muzeu care au reuşit să îşi găsească notorietatea chiar şi peste hotare. Nu de azi, nu de ieri, ci de multă vreme, chiar şi atunci când Anhony Quinn a fost îmbrăcat alături de colega sa de platou Virna Lisi în costum naţional românesc pentru lung-metrajul „Cea de-a 25-a oră”, în anul1967.

De unicitatea unei ii a fost fascinată actriţa şi cântăreaţa Jane Birkin, o legendă a Franţei, care s-a remarcat şi prin stilul vestimentar aparte, extrem de lejer, confortabil şi foarte translucid. Ia românească era piesa vestimantară pe care Jane Birkin o purta des, era o adevărată armă estetică prin care reuşea să atragă priviri admirative asupra unei ţinute simple, dar în acelaşi timp foarte preţioase.

Am descoperit că una dintre cele mai cunoscute şi iubite formaţii ale lumii purta ia tradiţională românească. Abba a pozat în ie! Mai precis Agnetha Fältskog. A înţeles probabil că acest produs se va regăsi din nou şi din nou în garderoba femeilor faschioniste şi a purtat cu mândrie, chiar şi într-o poză de prezentare cămaşa românească, un simbol al frumuseţii şi senzualităţii apreciat de orice femeie.

Azi ia tradiţională românească este un trend, iar vedetele de la noi, precum şi cele de peste hotare o poartă pentru a arăta tuturor că o ţinută poate fi de-a dreptul originală. O ie întoarce priviri şi oferă un look uşor sofisticat, de-a dreptul interesant… Dacă ei au îndrăznit, ar trebui să o facem şi noi, mai ales că e noastră!

Mai multe detalii despre rochia tradiţională românească pe www.ecotrend.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter