De ce ne distrug pantofii picioarele

De Adina Radu, pe Ultimul update Luni, 14 noiembrie 2016, 12:09
Ți-ai analizat vreodată mersul? Nu-ți fie teamă, fii atentă la modul în care interacționează picioarele tale cu solul. Apoi descalță-te și vezi diferențele. Simți vreo schimbare? Vei ajunge la concluzia că pantofii schimbă modul în care păsim.

În acest moment există o mișcare anti-pantofi, iar știința tinde să le dea dreptate.

Picioare desculțe – picioare sănătoase

Un studiu făcut în Africa de Sud în 2007 a comparat picioarele scheletelor străvechi cu picioarele  populației Zulu, dar și a populației europene. Scheletele au prezentat cele mai sănătoase picioare, ceea ce a dus la concluzia că invenția pantofilor a dus la afectarea sănătății picioarelor.

Populația Zulu are picioare mult mai sănătoase decât reprezentanții populației europene. De ce? Nu prea foloseau pantofi.

Care este explicația? De ce ne afectează sănătatea pantofii

Când mergem desculți atingem solul întâi călcâiul, rulăm talpa și ridicăm piciorul propulsându-ne cu ajutorul vârfului. Când suntem încălțați, mersul este ușor diferit, din cauza tălpii rigide, apăsăm puternic cu călcâiul, nu rulăm talpa și ne folosim mușchii gambelor pentru a înainta. Este o mișcare nenaturală.

Cum ne distrug pantofii picioarele

Majoritatea pantofilor prezintă o întăritură pe talpă și în zona gleznei, pentru a micșora impactul cu solul. Din păcate, tocmai această îngroșare ne face să apăsăm și cu mai mare putere pe călcâi, pentru a simți solul și degetele picioarelor nu mai fac mișcarea naturală de propulsie.

Concluzia

Singurele motive pentru care purtăm pantofi sunt pentru a ne proteja de frig, bacterii și obiecte ascuțite. Alege pantofi cu talpă maleabilă și rulează toată talpa pe sol pentru a păstra sănătatea picioarelor tale.

Sursa foto 123rf

Citește și Pantofi și cizme pentru această toamnă

Citește și  Semne că porți pantofi nepotriviți

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter