(P) O mie și una de nopți

De Unica.ro, pe Ultimul update Miercuri, 04 august 2021, 12:14

Sub dominația Nasrids, între anii 1238-1492, al-Andalus – parte a Peninsulei Iberice dominată de musulmani – a fost o țară bogată, prosperă și renumită mondial pentru știință, artizanat și artă. Aici, stilul maur cu ornamente geometrice și florale a prosperat și mai târziu, s-a răspândit în Maghreb. Unele dintre cele mai frumoase clădiri ce reflectă acest stil sunt Alhambra în Granada și mausoleele Saadite din Marrakech.

Echipa de design FreyWille a cedat fascinației atemporale a acestor clădiri cu elemente ornamentale extraordinare. În „O mie și una de nopți“, limbajul formal misterios al acestei arte este strâns legat de magia basmelor orientale. În trei seturi incitante, principiile tradiționale ornamentale sunt parțial adoptate și parțial încălcate artistic.

DESIGNUL

GRANADA

Un design intensiv în culori, cu roșu că ton de bază ce amintește de faimosul „castel roșu“ – Alhambra. GRANADA este inspirată de ornamentul geometric. Într-un joc de simpetrii compleze, bazat pe dezvoltarea unui sistem extrem de complicat din punct de vedere matematic, tiparele se nasc prin suprapunerea și interconectarea parțială a cercurilor și a poligoanelor. În special, utilizarea octagonului, exprimă lupta pentru armonie și perfecțiune. Personalitatea meditativă a ornamentului este vizibilă atât în formarea cât și contemplarea modelului. Dar între cele două, tensiunea este brusc creată de plasarea strategică a culorii de accent. În funcție de modul în care privitorul își direcționează privirea, un motiv ornamental poate fi mai evident ca altul, ca mai apoi să pășească înapoi în fundal. O altă caracteristică specială este efectul de acuarelă a culorilor transparente din design – un efect unic al tehnicii de prelucrare a emailului. 

MARRAKECH

În MARRAKESCH, ornamentele geometrice și cele florale par a fi împletite într-o construcție exactă. Acest design simetric, în oglindă, este întrerupt în mod fluent, iar formele geometrice, în mod neașteptat, continuă fară să urmeze un șablon, ceea ce face ca posibilitatea de reproducere să fie pierdută în mod atractiv. Mai mult, prin mixul de culori închise și deschise, o orientare spațială în ton cu natura este creată.  Faptul că acest design a fost pictat ca o bijuterie și nu sub forma unui tablou pe perete, face această operă de artă interesantă din orice unghi ar fi privită – este la alegerea privitorului să decidă punctul de focus. Prețioasele nuanțe pastelate și sclipitoare te duc cu gândul la perle și materiale din lemn de trandafir – materiale tradiționale în arta cu încrustații.

ORIENTAL DREAMS

Cu un design ce curge liber, ORIENTAL DREAMS, s-a detașat de stilul ornamental încărcat și nu mai poate fi legat de nici o origine. Dar magia rămâne. Echipa de artiști FreyWille a capturat o întrezărire în lumea femeilor din acea vreme, lume ce a inspirat imaginația atâtor artiști. Este o mare de țesături orientale, o bogăție de modele, exuberante și prețioase. Mătase colorată, eșarfe delicate cu un brocart greu, iar palmierii sunt întrezăriți în lumina serii prin ferestrele palatului. Draperii filetate cu aur atârnă din tavan. Aproape că poți percepe parfmul greu al trandafirilor și condimentelor din această oază de pace și senzualitate. Roșu catifelat, violet intens, galben șofran strălucitor și mentă verde cu accente aurii aprinzandu-se între ele. Splendoarea feerică a Orientului este capturată aici, iar purtătorul devine o parte a unui misterios basm.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter