Care sunt riscurile majore la care te expui dacă nu porți ochelari de soare 

De Unica.ro, pe Ultimul update Vineri, 19 august 2016, 14:09
Știi deja că soarele îți poate afecta pielea pe termen lung, însă mai puțin știute sunt riscurile la care te expui atunci când îți uiți ochelarii de soare acasă. Deși sunt percepuți mai mult ca niște accesorii pe care femeile le poartă din rațiuni estetice, ei sunt, în definitiv, adevărate instrumente medicale.

Trebuie să știi că riscurile pentru sănătate există și în cazul în care porți ochelari de o calitate slabă, care nu au decât lentile colorate și care, în realitate, nu-ți oferă niciun fel de protecție.  Dacă vrei să fii cu adevărat în siguranță, optează pentru ochelari cu 100% protecție UV, așa cum au acești ochelari Ray Ban.

Iată ce riscuri majore îți asumi dacă nu obișnuiești să porți ochelari de soare:

Inflamarea corneei

Această afecțiune oftalmologică numită în termeni medicali keratită se manifestă prin durere la nivelul ochilor, lăcrimare, senzația de corp străin în ochi, înroșire a ochilor și o sensibilitate crescută la lumină. Ea este provocată de expunerea îndelungată la soare fără protecție la nivelul ochilor și poate să se dezvolte și de la bronzatul la solar. Ea poate să se apară și în cazul pasionaților de sporturi de iarnă, de la reflexia razelor solare pe zăpadă.

Cataracta

Deși cataracta este cunoscută ca fiind o boală care apare la vârste înaintate, ea se poate instala și la persoanele tinere, dacă ochiul nu este protejat împotriva efectelor nocive ale radiațiilor solare. Mai mult, 10% din totalul cazurilor de cataractă sunt atribuite expunerii la razele UV. Cataracta este o afecțiune care se tratează relativ ușor, însă este chiar mai ușor să o previi purtând ochelari de soare.

Degenerescența maculară

Ca și cataracta, această afecțiune este atribuită persoanelor de peste 60 de ani. Studii recente au scos la iveală însă că nu trecerea anilor și inevitabila îmbătrânire a țesuturilor sunt de vină pentru această afecțiune, ci razele UVA și lumina albastră emanată de majoritatea ecranelor de televizor, computer sau telefon inteligent.

Pterigion

Este o afecțiune a conjunctivei și se manifestă prin inflamarea ei. Mai mult, ea devine vizibilă și ajunge să interfereze cu vederea. S-a descoperit că această boală este dezvoltată în mod special de persoanele care locuiesc în zonele calde, unde oamenii sunt expuși razelor soarelui tot anul.

Diverse tipuri de cancer

Expunerea la soare fără ochelari cu filtru UV poate duce și la mai multe tipuri de cancer. Ochelarii de soare au rolul de a-ți proteja atât ochii, cât și pielea sensibilă din jurul lor. În cazul în care aceștia au o calitate slabă, protecția este nulă, așa că există riscul apariției unor tumori la nivelul pleoapelor. Ele migrează într-un ritm accelerat către ochi și către celalalte zone din jur ducând chiar și pierderea vederii.

Melanomul ocular este și el un tip de cancer care se poate dezvolta la nivelul ochiului, din cauza expunerii prelungite la razele solare. Cancerul la nivelul ochiului este și greu de diagnosticat deoarece este asimptomatic până într-un stadiu avansat, motiv pentru care ar trebui să iei în calcul efectuarea unor vizite regulate la medicul oftalmolog.

În afară de riscurile pentru sănătate la care te expui, trebuie să știi că soarele accelerează procesul de îmbătrânire a pielii. Asta înseamnă că, dacă nu obișnuiești să porți ochelari de soare, ridurile își vor face apariția mai devreme.

Tu porți ochelari de soare în mod obișnuit? Cum îi alegi de obicei?

Sursa foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter