Cele mai întâlnite mituri despre acnee, explicate de Dr. Oana Spânu

De Unica.ro, pe

Acneea este cea mai comună afecțiune a pielii. Apare cu preponderență în adolescență, însă afectează și adulții într-o măsură considerabilă. Manifestările sunt supărătoare estetic, dar afectează și calitatea vieții, putând cauza depresie și izolare socială.
Vindecarea acneei vulgare presupune o luptă susținută pe termen lung de către medic și pacient. Pentru rezultate optime,  este important să cunoașteți factorii implicați în apariția și agravarea acneei vulgare și cele mai frecvente mituri legate de această afecțiune.
Dr. Oana Spânu, medic specialist dermatolog Academica Medical Center, demontează miturile asociate cu acneea vulgară pe care mulți le urmează în neștiință de cauză.

1.’’ Acneea se poate trata în cabinetul de cosmetică‘’.  Nimic mai fals!
Acneea vulgară poate fi consecința unei afecțiuni endocrine (ovarul polichistic), poate asocia infecția pielii cu stafilococ, poate lăsa cicatrici profunde, inestetice datorită procedurilor cosmetice sau se asociază în unele situații cu depresie, cu izolarea individului de mediul social. Chiar și formele ușoare ale bolii necesită tratament de specialitate și un ritual corect de îngrijire a pielii. Descoperirea și tratarea cauzei poate conduce la ameliorarea acneei și la evitarea complicațiilor și a formării de cicatrici.
Înscrie-te la concurs şi poţi câştiga un tratament personalizat antiacnee oferit de dr. oana Spânu!

dr oana spanu2. ‘’ Acneea este cauzată de o igienă precară, așadar pielea trebuie curățată intensiv.’’ Complet greșit!
Acneea se definește prin prezența punctelor negre și albe (comedoane) și a coșurilor (leziuni inflamatorii), provocate de acumularea și oxidarea sebumului, prezența celulelor moarte și multiplicarea bacteriei Propionibacterium acnes.
Nu mizeria provoacă formarea comedoanelor sau coșurilor! În plus, spălarea excesivă a feței cu săpun sau cu soluții abrazive în ideea de a înlătura acneea poate afecta grav pielea.
Tenul are nevoie de produse de îngrijire speciale care să nu-l degreseze exagerat, care nu provoacă microfisuri ce pot sensibiliza pielea. În astfel de condiții pielea devine iritată, ustură, iar tratamentele locale medicamentoase nu mai pot fi aplicate.

3. ’’ Stoarcerea coșurilor te scapă de acnee.’’ Cea mai frecventă greșeală!

Stoarcerea comedoanelor și a coșurilor presupune un traumatism asupra glandei sebacee, dar și asupra pielii din jur. Agravează fenomenul inflamator local, răspândirea sebumului si a bacteriilor în țesutul din jur, consecințele fiind înmulțirea și agravarea leziunilor,  apariția de noduli, apoi vindecarea cu pete pigmentare și cicatrici inestetice.

4. ‘’Acneea este o boală a adolescenței.’’ Fals!
Acneea poate debuta și la adultul trecut de 30 de ani, în special la femei! Este adevărat că în perioada adolescenței acneea apare sub diferite forme la 80% din populație și dispare în câțiva ani, însă trebuie știut că adulții, între 20-45 ani, se pot confrunta cu apariția acneei, chiar dacă nu au istoric în acest sens.
Acneea adultului afectează în special femeile, poate asocia  sindromul de ovar polichistic, poate fi implicată utilizarea cosmeticelor comedogenice și creează disconfort. Tratament există și trebuie urmat cu strictețe, pe termen lung pentru dispariția manifestărilor, recomandat de medicul dermatolog fiecărui pacient.

5. ‘’ Tratamentul în acnee are rezultate imediate’’! Fals!

Un alt mit care  creează așteptări nerealiste și poate descuraja pacientul după primele zile de începere a terapiei. Chiar și în formele ușoare, tratamentul local trebuie efectuat cel putin 6-8 săptămâni pentru observarea primelor rezultate, pentru că pielea are nevoie de timp pentru regenerare. În formele moderate și severe, tratamentul se ajustează la indicația dermatologului conform cu evoluția bolii chiar pe parcursul mai multor ani.

6. ‘’Cosmeticele destinate tenului acneic pot înlocui tratamentul medicamentos’’! Fals

Cremele și produsele de machiaj folosite în acnee trebuie să fie noncomedogenice și adaptate tenului acneic, dar nu înlocuiesc tratamentul medicamentos!  Hidratarea tenului acneic, uscat de cremele tratament, e importantă, la fel și folosirea fondului de ten mineral, a batoanelor corectoare cu efect de uscare  și camuflare a coșurilor. Însă trebuie alese atent și nu folosite în exces pentru a nu încărca tenul!

7. ‘’ Soarele vindecă acneea.’’ Fals!

Terapiile laser și cu lumină intens pulsată pot ameliora anumite forme de acnee, însă expunerea necontrolată la soare, în special atunci când pacientul are și tratament local sau general ce sensibilizează pielea, aduce riscuri de arsuri solare și pete pigmentare. În plus, accelerează îmbătrânirea prematură și riscă să provoace apariția cancerului de piele.

8. ‘’Acneea se vindecă de la sine’’. Fals!

Un neadevăr ce poate conduce la agravarea unor forme ușoare, la cicatrici permanente  și la deteriorarea calității pielii. Cu cât este este instituit mai precoce tratamentul în acnee, cu atât răspunsul clinic este mai bun și ne ferește de folosirea unor medicații puternice sau de apariția de cicatrici.

9. ‘’Transpirația excesivă ajută în vindecarea acneei‘’. Fals!

Acest mit nu are nicio bază reală! Umiditatea crescută, temperatura ridicată și transpirația excesivă favorizează multiplicarea bacteriilor implicate în acnee.

10. ‘’Alimentația nu contează în acnee.’’ Fals!

Chiar dacă sunt controverse asupra mecanismelor prin care anumite alimente influențează evoluția acneei, este clară influența negativă a hormonilor steroizi (lapte , carne), valoarea mare a indicelui glicemic  al alimentelor (dulciurile, băuturile carbogazoase) care se traduce prin secreție de insulină, în final ajungându-se la stimularea secreției de sebum și la inflamație!

„CONCURS: In martie un IPad mini poate fi numai al tau! Intră şi căstigă!
http://on.fb.me/XeIJVO

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter