Dietă: Atenţie! Fructoza îngraşă!

De Unica.ro, pe

La noi se vorbeşte puţin despre fructoză, chiar dacă aceasta se găseşte ca îndulcitor în multe din alimentele din comerţ. A venit însă timpul să afli şi tu unde se termină beneficiile ei.
Prima dată când s-a vorbit despre fructoză, ca îndulcitor natural, aceasta părea a fi alternativa ideală la zahăr. Acum o găsim ca ingredient într-o serie întreagă de produse alimentare: ketchup, iaurt, produse de patiserie, sucuri, băuturi. Ce trebuie să ştii este că excesul îţi poate afecta silueta.

Dulce, dar bun?

Fructoza este un îndulcitor natural care se găseşte în fructe şi este întrebuinţată şi în industria alimentară. Cel mai mare avantaj al ei este că poate fi bine tolerată de diabetici, deoarece nu are nevoie de insulină pentru a fi transportată în interiorul celulelor. Dezavantajele au fost scoase la iveală de studii recente care avertizează asupra riscurilor pe care le implică un consum prea mare de fructoză, în condiţiile în care aceasta dereglează metabolismul glicemic, suprasolicită ficatul şi poate duce la obezitate.
Acest lucru nu înseamnă că este nesănătos să consumi fructe. Cantitatea de fructoză din fructele proaspete nu este mare şi nu prezintă riscuri pentru organism. Un măr de mărime medie, de exemplu, conţine aproximativ zece grame de fructoză, dar şi multe substanţe nutritive care potolesc foamea. Specialiştii atrag mai mult atenţia asupra fructozei care se ascunde în alimente şi recomandă  să analizezi etichetele produselor şi să verifici câtă fructoză consumi de fapt.

Ce se întâmplă în organism?

Fructoza determină în organism o reacţie diferită faţă de cea a zahărului rafinat şi este diferit prelucrată. Consumul de zaharoză şi glucoză determină eliberarea de insulină în corp, în timp ce consumul de fructoză nu face acest lucru. Ea rămâne în sânge, ajunge apoi în ficat, iar acolo o parte din ea este transformată în grăsime. Mai mult, fructoza nu activează hormonii care menţin greutatea. La consumul de glucoză şi zaharoză, leptina şi hormonul ghrelin (care creează senzaţia de foame) transmit creierului mesajul: „m-am săturat”, însă consumul de fructoză nu determină această reacţie. Drept urmare, excesul poate duce la creşterea în greutate, spun specialiştii.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter