Cum să îţi îngrijeşti părul pe timpul sarcinii

De Georgiana Constantin, pe
Ai aflat că eşti însărcinată? Pregăteşte-te pentru încă o veste bună, mai exact pentru nouă luni de păr superb. Încă de la prima consultaţie, medicul meu obstetrician-ginecolog m-a informat că voi avea un păr cum n-am mai avut vreodată - mătăsos şi foarte bogat!

Câteva schimbări

Părul, în mod obişnuit, creşte în trei faze: creştere activă, repaus şi eliminarea firului de păr. În timpul acestor faze, pierzi, de regulă, cam o sută de fire pe zi. Când eşti însărcinată, hormonii suplimentari ce-şi fac de cap în organism schimbă ciclul de creştere al părului. Părul creşte şi rămâne pe cap. De aia ţi  se va părea mai lung şi mai des ca niciodată. Unele studii sugerează că firele de păr, de fapt, se îngroaşă, în timpul sarcinii (după ce s-au făcut măsurători ale diametrului părului în ultimul trimestru de sarcină şi după naştere). În plus, specialiştii susţin că părul femeilor devine mai mult sau mai puţin creţ în timpul sarcinii şi după. (Totuşi, nu s-a putut explica mecanismul, ci doar se crede că hormonii din timpul sarcinii pot modifica forma foliculilor de păr, iar forma foliculilor dictează forma fibrei capilare).

Mai puţine chimicale

Dacă, în mod normal, te vopseşti, te decolorezi, îţi faci permanent sau îţi îndrepţi părul, probabil te întrebi dacă-i mai bine să iei o pauză pe timpul sarcinii. Unii medici îţi vor recomanda să te opreşti, alţii îţi vor spune că poţi să continui. Iar a treia categorie, te vor sfătui să eviţi aceste situaţii numai în primul trimestru. De ce o aşa diferenţă de opinii? Foarte puţine studii au examinat efectele vopselelor de păr şi ale altor chimicale pe părul femeilor gravide. Totuşi, există o şansă ca aceste chimicale nocive să fie absorbite prin scalp şi să ajungă la bebeluşul în formare, pentru că avem pori adânci pe scalp şi acesta este întodeauna un potenţial, mai ales dacă există şi iritaţii! Aşadar, cu cât mai puţine chimicale, cu atât mai bine! Şi, desigur, evită tratamentele de îndreptare a părului, cu cheratină – conţin formaldehidă dăunătoare!

Cum îţi menţii părul

Nu va fi nevoie să îţi schimbi şamponul, balsamul, fixativul, gelul, spuma, uscătorul sau ondulatorul, însă pentru şamponul împotriva mătreţii, consultă-ţi medicul! Prescrierea şampoanelor antifungice este, de regulă, OK, însă dacă produsul poate conţine cortizon, mai bine întreabă-ţi ginecologul! Unele femei pot fi deranjate de parfumuri, iar multe produse pentru păr au multimple arome. Dacă mirosul şamponului sau parfumului tău sunt prea imposibil de tolerat, treci la variante fără mirosuri!

Drama post-partum

Aşteaptă-te ca minunea să ia sfârşit după câteva luni de la naşterea bebeluşului. Tot părul rămas „”blocat” pe scalp mai mult decât de obicei va începe să cadă… Situaţia poate fi foarte dramatică sau, ca în cazul meu, foarte blândă! Aproape că nici n-am simţit această dispariţie a firelor în plus! După această etapă, părul îţi va creşte normal. Căderea părului în timp ce te recuperezi după sarcină este normală şi sănătoasă. Şi nu înseamnă că vei cheli!

Citeşte despre întregul meu ritual de îngrijire, adaptat fiecărui trimestru de sarcină, în revista Unica de octombrie, din 26 septembrie la chioşcurile de presă!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter