Situaţii în care să NU îţi pui implanturi cu silicon

De Revista Unica, pe

Numărul operaţiilor de mărire de sâni prin implantare cu silicon este din ce în ce mai mare, inclusiv în România.
Află din Unica de aprilie care este cea mai nouă metodă de mărire a sânilor, dar citeşte şi care sunt situaţiile sau problemele de sănătate care te-ar putea împiedica să devii şi tu posesoarea unor implanturi mamare.

Operaţia de implantare are contraindicaţii relative, care pot dispărea după o periodă de timp sau prin tratament, şi contraindicaţii absolute, adică acele stări în care medicul va trebui să refuze categoric dorinţa persoanei de a-şi mări sânii prin implantare.

Fă un test de sarcină

O contraindicaţie relativă este operaţia de implant la o femeie însărcinată, care poate nici nu a aflat încă acest lucru! “Ţesuturile femeii gravide, chiar din prima lună de sarcină, au o reactivitate negativă din punct de vedere al vindecării unei plăgi de chirurgie. Atât pielea, cât şi părţile moi pot avea de suferit”, aşa că dr. Jianu nu recomandă mărirea sânilor cât timp o femeie este gravidă.

Aşteaptă să treacă 6 luni după o naştere

O altă contraindicaţie relativă este implantarea mamară la persoanele care au născut recent. Perioada minimă care trebuie lăsată să treacă este de 6 luni, dar 9 luni de aşteptare sunt şi mai bune. “Până când ţesuturile îşi restabilesc forma, consistenţa, nu ar trebui să considerăm că e o stare normalizată”, spune dr. Dana Jianu. “Medicul ar trebui să aştepte reatingerea statusului de normalitate a ţesuturilor dinaintea sarcinii.  Altfel, se operează un status fizic fals, pasager. E clar din start că o asemenea operaţie deschide larg porţile unei intervenţii chirurgicale viitoare. |n plus, cu siguranţă va apărea şi o nemulţumire a pacientei. Ea nu ştie care pot fi rezultatele negative ce pot apărea după doar o lună sau două de la operaţie. {i mai pot exista şi complicaţii legate de starea ţesuturilor“, explică specialista.

Întâi te laşi de fumat

Orice operaţie poate avea risc mai mare de complicaţii la fumătoare. Sânul se lasă mai uşor, indiferent că e implantat sau nu, deoarece calitatea pielii este mai slabă. “La aceste persoane nu se poate face nici mărire prin transplant de ţesut adipos  propriu; e contraindicată, deoarece organismul nu este apt să primească acest ţesut. De ce? Pentru că fumatul afectează metabolismul celular, inclusiv vascularizaţia capilară. Un fumător e mai sărac în capilare, iar cele pe care le are sunt mai înguste decât în mod normal. Chirugia estetică are de-a face cu părţile moi, cu pielea, care este staţie terminus pentru vasele de sânge. Şi noi, chirurgii, exact aici avem nevoie cel mai mult de ele, şi fix aici ele nu ne pot ajuta!”, explică dr. Jianu.  Există şi probleme de coagulare, căci fumătorii au şi predispoziţie pentru cheaguri. Consecutiv, după administrare profilactică de antitrombotice, pot apărea sângerări, ţesuturile se cicatrizează mai greu, mai urât. Evoluţia postoperatorie este mai îndelungată, cu edem şi cu toate micile neplăceri ale convalescenţei, care sunt mai accentuate la fumători.
De altfel, “în Statele Unite, nu se face nicio operaţie estetică dacă nu ai renunţat la fumat de minimum două luni”, spune Dana Jianu. “Acest lucru se poate controla prin analize, deci nu se poate trişa. La noi, ne bazăm pe faptul că pacientul nu şi-ar face rău deliberat şi îl credem pe cuvânt că s-a lăsat de fumat.”

Contraindicaţiile absolute
Iată situaţiile în care medicul chirurg estetician sfătuieşte pacientele să uite de implantarea cu silicon:
–    Paciente care suferă de o boală gravă de sânge, de ficat sau au altă patologie generală gravă.
–    Paciente anemice, cu diabet zaharat, netratate, sau persoane care urmează tratament psihic.
–    Medicul sesizează că pacienta manifestă un grad accentuat de dismorfofobie, în sensul că pacienta arată foarte bine, are sâni frumoşi, suficient de mari, dar totuşi îşi doreşte o mărire exagerată.
–    Paciente care nu au probleme psihoemoţionale, dar doresc pur şi simplu o mărire exagerată a sânului.  Un sân de o greutate anormală poate să dăuneze coloanei vertebrale, pe termen lung.

Dr. Dana Jianu avertizează şi asupra pericolului excesului de frivolitate. “Prea adeseori, chirurgia estetică este privită ca o specialitate frivolă, care nu se supune regulilor generale ale chirurgiei şi păstrării sănătăţii. Chirurgia estetică este o chirurgie foarte serioasă, care trebuie văprivită cu multă responsabilitate atât de public, cât şi de medici. Acei chirurgi care performează cel mai bine chirurgia estetică provin din rândul chirurgilor plasticieni, deoarece au, prin curricula lor profesională, pregătirea necesară pentru a face astfel de operaţii, pentru a-şi feri cât mai bine pacienţii de posibilele complicaţii: sângerare, infecţie, cicatrizare inestetică, asimetrii, chiar necroze. Teoretic există şi un risc letal, ca la oricare intervenţie chirurgicală.

La adolescente sub 18 ani de exemplu, mărirea sânilor reprezintă o frivolitate dusă la maximum; creşterea încă nu s-a încheiat. Chirurgii nu ar trebui să facă augmentări mamare în scop estetic la fete de 16-17 ani: nici părinţii să le-o ceară, nici medicii să o accepte, decât în cazul unor malformaţii congenitale, care pot avea un impact psihologic negativ asupra dezvoltării “
Text: Laura Davidescu
Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter