Scrisoarea lui Dostoievski către fratele său, Nikolai

De Mihaela Dobre, pe
Marele scriitor rus Feodor Dostoievski, cunoscut pentru romanele „Crimă și pedeapsă", „Idiotul" sau "Frații Karamazov" a cărui operă a influențat decisiv literatura, a fost un adevărat sprijin pentru fratele lui Nikolai, chiar și atunci când se afla în detenție.

În 1849, autorul a fost arestat pentru activităţi desfăşurate împotriva ţarului rus Nicolae I, dar a continuat să îi ofere fratelui său sfaturi înțelepte prin scrisorile pe care i le trimitea.

Iată cuvintele emoționante pe care Feodor Dostoievski i le-a scris din detenție fratelui lui, Nikolai:

 „Peetru a cunoaşte iubirea, natura, pe Dumnezeu, trebuie să simţi, nu să gândeşti. Toate acestea se cunosc cu inima, nu cu mintea!

Să fii om şi să rămâi om printre oameni, şi în clipe de tristeţe şi de bucurie – acesta este sensul vieţii.

Omul este o taină. Dacă ar fi să o dezlegăm toată viaţa, atunci poţi zice că nu ai trăit în zadar. Eu sunt preocupat de această taină, fiindcă vreau să rămân om.

Cu cât mai mult spirit şi calităţi interioare, cu atât mai frumoasă este viața noastră. Desigur, disonanța este teribilă, dezechilibrul din societate este terifiant. Exteriorul ar trebui să fie în armonie cu interiorul.

Viaţa este un dar, fiecare minut ar putea fi o clipă de fericire. Dacă am fi ştiut asta în tinereţe!

Sunt mulțumit de viața mea. Mă tem doar de oameni: mai mult de o persoană simplă, decât de una complicată. Cu toate acestea, şi aici în închisoare, am distins oameni în cele din urmă. Cât de distractiv a fost să găsești aurul sub coaja brută!

Un lucru uimitor vreau să îți spun: dintr-o nenorocire și situaţie tragică, am căpătat experienţă şi o neobişnuită încredere în sine. În interior se duce o luptă, dar în această luptă a spiritului, omul ajunge la o maturitate emoţională.

Sufletul meu este liniştit, fiindcă păstrează o taină importantă, taina omenirii şi a vieţii pe pământ.

Nu cred că există nimic mai frumos, mai profund și mai curajos și mai perfect decât Hristos și nici nu poate fi. Dacă cineva mi-ar fi dovedit că Hristos este în afara adevărului și, implicit, că adevărul este în afara lui Hristos, aș prefera mai degrabă să rămân cu Hristos, decât cu adevărul”.

Citește și – Trei scriitori ruşi pe care să nu-i ratezi

Citește și – Scrisoarea emoționantă a lui Charlie Chaplin către fiica sa, Geraldine

Foto – les4verites.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter