România, pe lista „țărilor neprietenoase” cu Rusia

De Unica.ro, pe Ultimul update Luni, 07 martie 2022, 15:02

România se află pe lista „țărilor neprietenoase” cu Rusia, aprobată luni, 7 martie, de Guvernul Federației Ruse.

Lista de state și teritorii, printre care se află și România, se fac vinovate de „acțiuni neprietenoase împotriva Rusiei, a companiilor și cetățenilor săi”, de la începerea operațiunii miliare speciale”, scrie agenția rusă TASS, citată de Libertatea.

Lista include Statele Unite ale Americii și Canada, statele UE, Marea Britanie (inclusiv Jersey, Anguilla, Insulele Virgine Britanice și Gibraltar), Ucraina, Muntenegru, Elveția, Albania, Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Macedonia de Nord, precum și Japonia, Coreea de Sud, Australia, Micronezia, Noua Zeelandă, Singapore și Taiwan.

Toate aceste state și teritorii au impus sau s-au alăturat sancțiunilor împotriva Rusiei după începerea invaziei din Ucraina.

Guvernul a precizat că, în conformitate cu acest decret, cetățenii și companiile rusești, statul, regiunile și municipalitățile sale care au obligații valutare față de creditorii străini de pe lista țărilor neprietenoase vor putea să le plătească acestora în ruble. Noua procedură temporară se aplică plăților care depășesc 10 milioane de ruble pe lună, mai scrie sursa citată.

Rusia, amenințări la adresa statelor vecine Ucrainei

De asemenea, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării rus, Igor Konaşenkov, a anunțat că orice țară care îi pune Ucrainei la dispoziție aerodromurile pentru a ataca Rusia, poate fi considerată că a intrat în conflict.

Citește și: Conversațiile radio ale soldaților ruși, interceptate: „Aici e iadul, am fost abandonați”

Ministrul ucrainean de Externe: „Soldații ruși violează femei în orașele ucrainene ocupate”

Ce spune un expert care l-a studiat decenii pe Putin: „Cel mai probabil va apela la metode și mai violente”

Serviciile secrete din SUA: „Putin nu mai este ca înainte. S-a izolat. A fost pus la colț!”

Folosirea reţelelor de aerodromuri ale acestor ţări pentru a primi avioane militare ucrainene şi utilizarea lor ulterioară împotriva forţelor armate ruse pot fi considerate o implicare a acestor stare în conflictul armat. Practic, aproape toate avioanele cu capacitate de luptă ale regimului de la Kiev au fost distruse. Dar ştim cu siguranţă că avioane ucrainene au zburat spre România şi alte ţări vecine, a declarat Igor Konaşenkov.

Aceste declarații au venit în contextul în care prin România și Polonia ar urma să fie transportate ajutoare pentru Ucraina din partea Vestului, fără a fi specificat dacă transporturile vor fi aeriene sau la sol.

Sursă foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter