Scenariu pierdut, semnat de Stanley Kubrik, descoperit după 60 de ani

De Oana Savin, pe
Un scenariu semnat de regizorul Stanley Kubrik, care a fost considerat pierdut, a fost descoperit după 60 de ani. Acum, el ar putea fi transformat în film.

Scenariul, intitulat „Burning Secret”, este o adaptare a romanului cu același nume lansat de scriitorul vienez Stefan Zweig în anul 1913.

În adaptarea lui Kubrick a poveştii despre adulter şi pasiune, a cărei acţiune se petrece într-o staţiune balneară, un bărbat cu o atitudine suavă şi un comportament de prădător se împrieteneşte cu un băiat de 10 ani de care se foloseşte pentru a o seduce pe mama măritată a acestuia, notează The Guardian.

Citește și: „Mission: Impossible – Fallout”, numit unul dintre cele mai bune filme de acțiune din istorie

Acest scenariu a fost redactat în anul 1956 împreună cu romancierul Calder Willingham, cu care regizorul a mai colaborat la „Paths of Glory”.

Acest document a fost descoperit de Nathan Abrams, profesor de film la Universitatea Bangor şi cunoscut expert în opera lui Kubrick.

Nu mi-a venit să cred. Este atât de interesant. Era considerat pierdut”, a afirmat el.

Fanii lui Kubrick ştiu că el a vrut să-l facă (film), însă nimeni nu a crezut că este complet. Acum avem o copie care dovedeşte că el a realizat un scenariu complet”, a subliniat profesorul.

Deși a realizat doar 13 filme de lung metraj, Kubrik este considerat un maestru în arta producţiilor cinematografice şi un artist vizual desăvârşit cu o abordare meticuloasă a detaliilor.

Filmul său science-fiction epic, „2001: A Space Odisey”, a împins limitele efectelor speciale şi ocupă locul şase în topul recent „Sight and Sound”, realizat de critici și care conține cele mai importante filme din toate timpurile.

Citește și: Primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary. Când va rula în cinematografe

Kubrick, un american care a trăit aproape toată viaţa în Marea Britanie, a decedat în 1999, la câteva luni după ce a încheiat lucrul la „Eyes Wide Shut”, un thriller psihosexual controversat, cu Tom Cruise şi Nicole Kidman în rolurile principale.

Documentul „Burning Secret” are ştampila departamentului de scenarii de la MGM şi este datat 24 octombrie 1956, perioadă în care Kubrick era relativ necunoscut.

MGM ar fi anulat proiectul comandat după ce ar fi aflat că regizorul lucra şi la ”Paths of Glory” şi prin urmare l-ar fi acuzat de încălcarea contractului, precizează sursa citată. Potrivit unei alte surse, MGM i-ar fi spus partenerului de producţie al lui Kubrick, James B Harris, că scenariul nu avea potenţial pentru realizarea unui film.

James B Harris a descirs „Burning Secret” drept „varinta inversă a Lolita”, adaptarea semnată de Kubrick după romanul lui Vladimir Nabokov.

În ‘Burning Secret’, personajul principal se împrieteneşte cu fiul pentru a ajunge la mamă. În ‘Lolita’ el se însoară cu mama pentru a ajunge la fată. Cred că având în vedere codul de producţie din 1956 ar fi fost dificil de mers mai departe cu aşa ceva. Însă, el a reuşit cu ‘Lolita’ în 1962”, a explicat producătorul.

Potrivit lui Abrams, scenariul are peste o sută de pagini dactilografiate.

Sursă foto: Facebook

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter