România, în competiția pentru Palme d’Or, la Cannes 2019

De Oana Savin, pe
România este prezentă la selecția oficială și paralele a celei de a 72-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, prin intermediul celui mai nou lungmetraj al lui Corneliu Porumboiu, „La Gomera”. Acest film concurează și pentru Palme d'Or.

Corneliu Porumboiu concurează la Cannes pentru celebruul Palme d’Or, cu cel mai nou film al său, „La Gomera / The Whistlers”, prima sa peliculă ce este realizată și în afara țării. În distribuția filmului se află Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Sabin Ţambrea, dar şi pe actorii spanioli Agustí Villaronga, Antonio Buíl şi Cristóbal Pinto.

Filmările au avut loc în București, pe insula La Gomera din Spania și în Singapore.

Cristi, un poliţist român corupt implicat într-o afacere de 30 de milioane de euro cu mafia, ajunge în insula La Gomera, în Spania, pentru a învăţa El Silbo, un limbaj fluierat folosit de localnici. Limbajul codat îl va ajuta să-l elibereze pe Zsolt, un traficant aflat în arest la Bucureşti, şi singurul din bandă care ştie unde sunt ascunşi banii”, se arată în sinopsisul filmului.

Corneliu Porumboiu a debutat în lungmetraj în anul 2006, cu filmul „A fost sau n-a fost?”, care a avut premiera mondială la Festivalul de la Cannes, unde a obţinut premiul pentru debut Caméra d’Or şi cel pentru distribuţie Label Europa Cinémas.

Totodată, la Cannes va fi prezentat programul de scurtmetraje Romanian Short Waves, în Short Film Corner, un forum dedicat filmelor scurte şi promovării tinerelor talente. Programul, prezentat de Asociaţia Secvenţe, este susţinut de Institutul Cultural Român, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Cele 13 scurtmetraje selectate sunt: „Cadou de Crăciun”, de Bogdan Mureşanu, „Ultimul drum spre mare”, de Adi Voicu, „Today Artist, Tonight Taximetrist”, de Dumitru Grosei, „Washington”, de Gabriel Achim, „Must Love Kubrick”, de Alma Andreescu, „Insula”, de Adina Dulcu, „The Call”, de Anca Damian, „8”, de Mihai Pârcălabu, „Totul e foarte departe”, de Emanuel Pârvu, „O moarte in familia mea”, de Andra Tarara, „Drum bun taticule”, de Bianca Sescu, „Bestia”, de Andreea Lăcătuş, „Voci netăcute”, de Ioana Mischie.

De asemenea, în cadrul Semaine de la Critique a fi proiectat filmul „Ultimul drum spre mare”, un scurtmetraj de Adi Voicu. Acţiunea filmului se petrece intr-un compartiment al unui tren ce circulă spre litoral. Cei şase pasageri discută despre diverse subiecte, dar la un moment dat o suspiciune face ca totul să scape de sub control.

Nu în ultimul rând, România este prezentă la Cannes 2019 prin regizorul, scenaristul şi producătorul Cătălin Mitulescu, în calitate de membru al juriului secţiunii Cinefondation si de scurtmetraje.

În 2018, premiul Palme d’Or a revenit producţiei japoneze „Shoplifters”, de Kore-eda Hirokazu, care ulterior a fost nominalizată la premiul Oscar pentru film străin.

Sursă foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter