Proiecţiile 3D ar putea fi periculoase

De Nicoleta Galeteanu, pe

Popularitatea tot mai mare a filmelor tridimensionale, care a generat o adevărată isterie în industria cinematografică şi a adus încasări uriaşe atât pentru producătorii de la Hollywood…
… cât şi pentru companiile producătoare de tehnologie 3D, ar putea avea însă şi „efecte adverse”.  
 
Astfel, împătimiţii filmelor 3D, precum şi pasionaţii experienţelor vizuale la cele mai avansate sisteme home theater, ar putea acuza simptome cu adevărat „tridimensionale” cum ar fi migrenele, atrag atenţia experţii americani.  
 
Aceştia sfătuiesc cinefilii că înainte de o sesiune prelungită 3D să facă un control oftalmologic.  
 
Potrivit lor, experienţele senzoriale 3D pot agrava afecţiunile optice minore de care suferă unele persoane, efortul depus de creier fiind mult mai mare decât în condiţii normale.  
 
„Iluzia indusă de tehnologia tridimensională nu poate fi procesată în acelaşi timp de creier şi ochi. Dacă vederea este slabă, atunci va fi nevoie de un efort şi mai mare din partea creierului pentru o procesare cât mai clară a imaginii 3D. În acest fel va apărea durerea de cap”, a explicat medicul oftalmolog Deborah Friedman, poatrivit Reuters.
 
Mai mult, doctorul John Hagan sfătuieşte persoanele care au probleme oftalmologice să evite pe cât posibil filmele 3D.
 
Deşi nu există studii care să urmărească frecvenţa durerilor de cap provocate de filmele 3D, Rick Heineman, puratorul de cuvânt al RealD, companie care asigură echipamente 3D pentru circa 90% din cinematografele americane, spune că durerile de cap şi senzaţia de greaţă au fost principalele motive pentru care tehnologia nu s-a dezvoltat suficient de mult.
 
Tehnologia veche digitală presupune utilizarea a două proiectoare de film, care proiectează imagini pentru fiecare ochi, iar ochelarii tridimensionali generează spectatorilor o imagine diferită pentru fiecare ochi, explică reprezentantul RealD.

În schimb, cea mai recentă inovaţie tehnologică digitală produsă de RealD se adresează cu precădere persoanelor care acuză disconfort în urmă vizionării 3D.   
Compania colaborează cu Sony Corp, Panasonic, JVC, Toshiba Corp şi cu Direct TV. 

Foto: Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter