Patru şanse pentru filmul românesc la Berlinale 2010

De Nicoleta Galeteanu, pe

Ceremonia aniversară a festivalului de Film de la Berlin, ce se deschide miercuri, ne mai ţine în tensiune până pe 16 februarie, astfel că momentul mult-aşteptat se apropie cu paşi repezi.
A 60-a ediţie a festivalului, o ceremonie aniversară pentru venerabilul festival, rezervă suprize plăcute filmului românesc, care îi oferă şi patru şanse enorme la Ursul de Aur, prin cele patru producţii româneşti.
 
Selectate dintr-un calup impresionant de producţii propuse, România este reprezentată la Berlin de două lungmetraje – „Eu când vreau să fluier, fluier”, de Florin Şerban, şi „Portretul luptătorului la tinereţe”, de Constantin Popescu – şi două scurtmetraje – „Derby”, de Paul Negoescu, şi „Colivia”, de Adrian Sitaru, la Berlinale Shorts.

De pe lista nominalizărilor nu lipsesc nici numele mari ale cinematografiei, precum Scorsese sau Polanski, însă avem toată încrederea că filmul românesc este pe mâini bune şi că are toate şansele să se afle şi pe lista de câştigători din acest an.  

Nominalizările la Berlinale nu mai sunt o surpriză pentru regizorii români
 
Tot mai prezent la ultimele ediţii ale Festivalului, nominalizat în ulitmii ani de trei ori, pentru Paul Negoescu nominalizarea din acest an nu mai este o surpriză, ne spune tânărul regizor.
 
„Pentru mine nu mai este o surpriză. Evident, m-am bucurat de selecţie, dar în mod diferit decât atunci când am fost selectat prima dată”, spune tânărul regizor de 25 de ani.  
 
În urmă cu doi ani a mai participat în secţiunea oficială Berlinale Shorts cu scurtmetrajul „Târziu”, în 2009 cu filmul „Renovare”, iar anul acesta a fost selectat la secţiunea  de scurtmetraje, unde participă cu filmul „Derby”.  
 
În ce priveşte şansele de a câştiga un trofeu în acest an, criteriile de imparţialitate după care se ghidează juriul de la Berlin oferă aceleaşi şanse pe care tânărul regizor le-a avut şi în anii precedenţi.  
 
„M-aş bucura dacă criticii vor aprecia filmul din acelaşi motiv pentru care eu l-am realizat. Cât despre şanse, ele rămân aceleaşi pe care le-am avut şi anul trecut şi acum doi ani, adică şanse egale cu restul concurenţilor. Nu există favoriţi. În fond, premiile depind de jurii, iar dacă gusturile juriului se suprapun cu gusturile mele, asta ţine numai de noroc”, consideră Paul Negoescu.
 
Premiile sunt bune doar la gâdilat orgolii”

Anul trecut a fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film cu scurtmetrajul „Renovare”, aşa că în acest an îşi doreşte să ia Ursul de Aur.  
 
De nominalizat, am mai fost nominalizat la Premiile Academiei Europene de Film, iar Premiul DAAD oferă un grant de care eu, personal, nu am neapărată nevoie. Dar lumea trebuie să înceapă să înţeleagă că premiile nu sunt importante, că un premiu nu garantează faptul că un film este bun, aşa cum un film nepremiat nu înseamnă că este slab”, apreciază regizorul, precizând că „premiile sunt bune doar la gâdilat orgoliile realizatorilor”.
 
Scurtmetrajul îl prezintă pe Mircea, care, într-o seară, îşi aude fiica de 15 ani făcând sex cu prietenul ei în cameră alăturată. Este un film care prezintă un moment din viaţa unui părinte care simte că-şi pierde controlul asupra fiicei lui, explică regizorul.  

Selectat din peste 2.600 de candidate, alături de „Derby”, în programul Berlinale Shorts mai concurează şi „Colivia”, de Adrian Sitaru.
 
De asemenea, în competiţia oficială de lungmetrajele se află şi „Eu când vreau să fluier, fluier”, de Florin Şerban, alături de „Portretul luptătorului la tinereţe” al lui Constantin Popescu, selectate în competiţia oficială, respectiv în secţiunea Forum.
 
O generaţie tânără de regizori, un „nou val” al cinematografiei româneşti, cum este numită de critică are şanse mari, dacă luăm în calcul succesele precedente.  
„Un cartuş de Kent şi un pachet de cafea” îi aduce în 2004 Urs de Aur lui Cristi Puiu, iar patru ani mai târziu scurtmetrajul „O zi bună de plajă”, în regia lui Bogdan Mustaţă, a mai adus în palmaresul cinema-ului românesc încă unul în 2008.
 
În cazul în care filmele româneşti nu reuşesc să ia niciun Urs însă, mai au şanse să câştige Premiu Academiei Europene de Film sau un grant DAAD. 
 
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter