Patinajul pe gheată, sportul vedetă al iernii

De Revista Unica, pe

N-o să ajungi campioană mondială, precum Irina Slutskaya din poză, dar sigur o să-ţi placă lunecatul pe gheaţă.
E adevărat, îmi mai pusesem patinele în picioare în copilărie, dar acest lucru nu m-a împiedicat să iau primele lecţii de patinaj special, ca să mă documentez pentru materialul de faţă.

Avantaje pentru tine

Monalisa Natalia Prodea, instructor de patinaj, mi-a spus că patinajul îţi lucrează toţi muşchii şi arde foarte multe calorii. Aproximativ 511 într-o oră de patinat, adică echivalentul unei ore intense de aerobic şi mai multe decât o oră de schi. Cine se gândea că patinajul este, de fapt sportul care îţi consumă atât de multă energie şi te poate „scăpa“ de o oră de mers la sală? Poate pentru că am privit dintotdeauna acest sport mai mult ca pe o distracţie şi mai puţin ca pe un exerciţiu de forţă, am pierdut din vedere faptul că el reprezintă un mod excelent de a te menţine în formă în sezonul de iarnă, dar nu numai. Şi dacă nu te-ai convins încă să dai o fugă la patinoar, ar trebui să afli că acelaşi sport te înarmează cu multă forţă, dar şi multă graţie, datorită mişcărilor pe care trebuie să le execuţi.

Totul are un început

Dacă n-ai mai patinat niciodată, nu folosi această scuză pentru a nu merge la patinoar. Poţi lua câteva lecţii de iniţiere care te vor învăţa lucruri esenţiale, dar, cel mai important, cum să te menţii la verticală.

Cine poate participa la un curs de iniţiere în patinaj?

Oricine, la orice vârstă. Pentru patinajul de performanţă, cursurile încep de la 3 ani jumătate.

Ce vei învăţa după cursurile de iniţiere?

► vei putea aluneca cu faţa şi spatele
► vei putea să-ţi ţii echilibrul pe ambele picioare
► vei putea face cumpăna pe gheaţă
► vei putea „tăia“ gheaţa
► vei putea face paşi de vals
► vei putea face „treiuri“ pe gheaţă

Poziţia corectă: În poziţia de drepţi îţi îndoi genunchii până nu mai vezi vârful patinelor. Braţele trebuie întinse lateral, iar cel din spate trebuie să fie un pic mai ridicat decât cel din faţă, pentru a-ţi putea menţine echilibrul.

Ce nu trebuie să faci: Să stai cu picioarele întinse sau să te laşi pe spate. Întotdeauna poziţia corpului trebuie să fie uşor aplecată spre faţă. Să te îmbraci în jeanşi. Ar fi de preferat colanţii, care îţi permit să dansezi pe gheaţă.

Ce-ar trebui să ştii: E foarte important ca lama patinei să fie foarte ascuţită, pentru a patina mai uşor. Patinatul nu se uită niciodată.

De ce-ar trebui să patinezi?

► pentru că sportul este sănătos
► pentru că arde foarte multe calorii şi nici nu simţi când depui efort
► pentru că este un sport care relaxează şi destresează corpul
► pentru că în timp ce-ţi lucrezi toţi muşchii poţi să socializezi (să patinezi împreună cu prietenii tăi) şi să te distrezi.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter