Cursă strânsă la Premiile Gopo 2011. Cine va câştiga?

De Nicoleta Galeteanu, pe

Cu mai mult de 30 de filme spectaculoase, care au făcut senzaţie la festivalurile europene, Premiile Gopo anunţă în acest an cea mai strânsă competiţie de până acum.

12 lungmetraje, 6 filme de scurtmetraj şi 5 documentare au intrat în cursa pentru premiile celei de-a cincea ediţie Gopo, multe dintre acestea, titluri-eveniment, premiate sau doar aplaudate la Cannes, Berlinală sau Festivalul de la Salonic.

Cu nu mai puţin de 13 nominalizări, drama emoţionantă semnată de Florin Şerban, „Eu când vreau să fluier, fluier„, este desemnată deja competitorul favorit al ediţiei, cu şanse mari la categorii importante – cel mai bun film, cel mai bun regizor, cei mai buni actori în rol principal sau cel mai bun scenariu. Este de altfel marele câştigător al Ursului de Argint în 2010.

Dintre cele 5 filme propuse la categoria principală, lungmetrajul de debut al lui Marian Crişan premiat la Festivalul de la Locarno, „Morgen”, este un alt favorit, cu 11 nominalizări, printre care pentru regie, scenariu şi imagine.

Câştigător al Premiului Gopo pentru „cel mai bun regizor” în 2009 pentru „Boogie”, Radu Muntean revine în acest an cu „Marţi, după Crăciun„, nominalizat la 10 categorii de premiere, dar concurează mult-premiatul film al lui Peter Călin Netzer, „Medalia de onoare”, cu trofee mari adjudecate la Salonic, TIFF 2010, şi marele premiu al juriului „Silver Alexander”.

De asemenea, la premiul pentru „cel mai bun film românesc” concurează şi documentarul mult apreciat al regizorului Andrei Ujică, „Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu„, cu patru nominalizări, dar şi pelicula „Morgen„, în regia lui Marian Crişan, ar putea fi desemnată „cel mai bun film românesc”, propusă fiind şi la cele mai bune debuturi în lungmetraj.

Gala de decernare a Premiilor va avea loc la Crystal Palace Ballrooms, pe 28 martie, şi va putea fi urmărită în direct la TV de ProCinema, sau online, pe www.premiilegopo.ro şi www.procinema.ro, şi pe cea mai mare mediafaţadă din România, Cocor Media Channel.

Care crezi că este cel mai bun film românesc din 2010, care ar trebui să câştige premiul Gopo 2011?

Foto:PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter