Misterul Prinților uciși în turn în urmă cu 539 de ani ar putea fi soluționat. Regele Charles susține testarea ADN

De Oana Savin, pe

Regele Charles ar susține planurile unei investigații ce ar putea elucida misterul prinților uciși în turn, în urmă cu 539 de ani. Edward al V-lea și fratele său, Richard, au fost închiși în Turnul Londrei.

Misterul uciderii „Prinților din Turn” ar putea fi elucidat după cinci secole, întrucât noul rege al Marii Britanii susține investigarea ADN a oaselor ce se spune că le-ar aparține celor doi băieți.

Regina Elisabeta a II-a a refuzat să ofere permisiunea de a testa rămășițele, însă npul monarh, care este un fan al arheologiei, ar susține această investigație, potrivit Daily Mail.

Povestea spune că Edward, care urma să devină rege după moartea tatălui său, și fratele său mai mic, au fost închiși în Turnul Londrei în anul 1483 de către unchiul lor care și-a însușit tronul sub numele de Richard al III-lea.

Misterul Prinților uciși în turn în urmă cu 539 de ani ar putea fi soluționat. Regele Charles susține testarea ADN
Mortea Regelui Edward al V-lea. Creată de Hildebrandt

Cei doi frați, care atunci când erau întemnițați au fost declarați moștenitori ilegitimi de către Richard, atunci Duce de Gloucester, nu au mai fost văzuți în viață. Legendele spun că cei doi au fost uciși la ordinul lui Richard.

Teoria, ce a devenit populară în piesa lui William Shakespeare, Richard al III-lea, a devenit o teorie comună. Însă unii istorici sugerează că povestea este o simplă propagandă a Tudorilor ce a fost împrăștiată pentru a-i întina moștenirea. Dar fără o analiză ADN, dispariția fraților rămâne un mister.

Regina Elisabeta a II-a nu a acceptat testarea ADN

Timp de mai mulți ani, istoricii și experții au vrut să efectueze teste asupra rămășițelor a patru copii, doi găsiți în Turnul Londrei în 1600 și doi în anii 1700, în adâncurile Castelului Windsor.

Deoarece trupurile sunt înmormântate în criptele regale, experții au nevoie de permisiunea monarhului pentru a putea face teste.

Însă regina Elisabeta a II-a a blocat orice investigație. Totuși, noul rege are o părere diferită față de regratata sa mamă și susține aceste testări ADN.

„A spus (Regele Charles) că ar vrea să aibă loc o investigație ca să putem determina, odată pentru totdeauna, cum au murit prinții”, a afirmat Tracy Borman, curator al Historic Royal Palaces.

Shakespeare a susținut în piesa sa, Richard al III-lea, că puternicul duce de Glouchester i-a ucis pe cei doi prinți în Turnul Londrei, teorie ce a devenit parte din folclorul britanic.

Fratele lui Richard al III-lea, Edward al IV-lea, a murit subit în 1483, lăsându-l pe Richard, Lord Protector al nepoților săi, Edward al V-lea și Richard de Shrewsbury, Duce de York.

Copiii aveau 12, respectiv 9 ani, când au fost luați sub protecția unchiului lor, în 1483, și au dispărut la scurt timp.

Richard al III-lea a preluat tronul Marii Britanii

În timp ce copiii se aflau în Turn, cavalerii și lorzii vremii i-au cerut lui Richard să preia tornul, lucru pe care l-a și făcut un an mai târziu.

Misterul Prinților uciși în turn în urmă cu 539 de ani ar putea fi soluționat. Regele Charles susține testarea ADN
Prinții din Turn

Richard a murit în Bătălia de la Bosworth Field, ultima bătălie decisivă din Războiul Rozelor. A fost înlocuit pe tron de Henry al VII-lea.

A fost înmormântat în apropiere de Leicester, fără veo ceremonie. A fost găsit în anul 2012, sub ceea ce devenise o parcare.

Descoperirea rămpșițelor lui Richard a redeschis interesul asupra poveștii Prinților din Turn.

Biserica Angliei, cu susținerea reginei și aministerelor, au refuzat în mod repetat să permită efectuarea testelor pentru a determina dacă aosele îngropate în Westminster Abbey sunt ale prinților.

Pe de altă parte, în 2021, cercetătorii au afirmat că au descoperit dovezi care atestă faptul că Richard al III-lea nu și-a ucis nepoții. În schimb, i-ar fi permis lui Edward al V-lea să trăiască sub un nume fals, în satul Devon.

Sursă foto: Profimedia

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

PE ACELAȘI SUBIECT
   
Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter