Jubileul de Platină: Patru zile de sărbătoare în Marea Britanie, în cinstea reginei Elisabeta a II-a

De Unica.ro, pe Ultimul update Joi, 02 iunie 2022, 17:18

Jubileul de Platină, care marchează 70 de ani de domnie ai reginei Elisabeta a II-a, este sărbătorit în Marea Britanie printr-o serie de festivități grandioase, pe parcursul a patru zile.

Jubileul de Platină este un moment istoric pe care britanicii îl sărbătoresc cu ceremonii, parade militare și concerte. În cinstea reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii și a Iralndei de Nord, Regatul Unit a fost împodobit cu potrete ale suveranei britanice și cu steaguri.

Jubileul de Platină: Patru zile de sărbătoare în Marea Britanie, în cinstea reginei Elisabeta a II-a

Cuprins

Regina Elisabeta, 70 ani de domnie

Regina, în vârstă de 96 de ani, este primul suveran britanic care celebrează o domnie atât de lungă. Ea a urcat pe tron în 1952, după moartea tatălui său, regele George al VI-lea. Aceasta suferea de cancer la plămâni și a murit în somn la data de 6 februarie. Vestea morții lui a surprins-o pe fiica sa, prințesa Elisabeta, într-o vizită oficială în Etiopia. Aceasta făcea un tur al Commonwealth împreună cu soţul său Philip, ducele de Edinburgh. Ea a fost imediat proclamată regină a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord.

Ceremonia de încoronare de la Westminster Abbey a avut loc un an mai târziu, pe 2 iunie 1953.

De-a lungul întregii mele vieţi şi cu toată inima mea mă voi strădui să fiu vrednică de încrederea voastră, a transmis atunci suverana britanică.

Succesiunea la tronul britanic s-a schimbat în decembrie 1936. Eduard al VIII-lea a abdicat și fratele lui, Albert de York a fost proclamat rege, sub numele de George al VI-lea. Atunci, prințesa Elisabeta a devenit moștenitoarea tronului.

Jubileul de Platină în Marea Britanie: „Trooping the Colour” deschide seria festivităților

Cele patru zile de sărbătoare în cinstea reginei au început cu tradițională paradă militară de ziua oficială a reginei. Aceasta este născută pe 21 aprilie 1926, însă este sărbătorită oficial în luna iunie. Ziua este marcată tradițional printr-o ceremonie denumită „Salutul Culorilor/ Trooping the Colour”, parada organizată de Forțele Armate britanice.

Jubileul de Platină: Patru zile de sărbătoare în Marea Britanie, în cinstea reginei Elisabeta a II-a

Tradiția datează încă din anul 1748, când festivitățile militare de vară anuale au devenit motiv de sărbătoare a regelui și a forțelor armate. Ziua de naștere a Regelui George al II-lea era în luna octombrie. De atunci, aniversarea oficială a monarhului s-a ținut în perioada verii. Ea este celebrată de regulă în primul sau al doilea sfârşit de săptămâna al lunii iunie. Această zi se schimbă din cauza vremii, de cele mai multe ori.

Britanicii sărbătoresc Jubileul de Platină timp de patru zile

După ceremonie, regina a primit salutul Regimentului Regal de Cavalerie din balconul oficial al Palatului Buckingham. Aceasta a fost însoțită de alţi membri ai familiei regale, pentru a urmări tradiţionala paradă aeriană a piloţilor din Royal Air Force.

Joi seară, 2 iunie, peste 3.000 de faruri vor fi aprinse în diverse zone din Marea Britanie şi din Commonwealth pentru a-i aduce un omagiu reginei. Aceasta va aprinde un far în cadrul unei ceremonii speciale organizate la Castelul Windsor, potrivit agerpres.ro.

Vineri va avea loc o slujbă la Catedrala St. Paul din Londra, iar sâmbătă, pe lângă Derby Epsom, celebra cursă de cai, va avea loc și „Party at the Palace”. Este un eveniment organizat de BBC pe trei scene ridicate în faţa Palatului Buckingham. Printre vedetele care vor fi prezentă se numără Diana Ross, Queen & Adam Lambert, Alicia Keys, Nile Rodgers, Andrea Bocelli, Duran Duran, Hans Zimmer, Ella Eyre, Craig David, Mabel, Elbow şi George Ezra.

Prinții Charles și William, omagiu pentru regina Elisabeta a II-a

În cadrul acestui concert, prinţii Charles şi William îi vor aduce un omagiu public reginei Elisabeta a II-a, care va urmări show-ul la televizor, din Castelul Windsor.

Duminică, britanicii vor sărbători Jubileul de Platină prin petreceri stradale și picnicuri.

Petrecerile pentru Jubileul de Platină se vor încheia cu „Jubilee Pageant”, o paradă pe străzile Londrei, la care vor participa peste 6.000 de artişti şi 200 de celebrităţi. Artistul Ed Sheeran va interpreta imnul britanic alături de un cor format din personalități considerate „comori naţionale” în Marea Britanie.

Sursă foto: Profimedia


Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter