„Harry Potter” şi alte filme cu încasări mari la debut

De Nicoleta Galeteanu, pe

Ultimul film din din cea mai profitabilă franciză şi-a încheiat ultima aventură triumfător şi cu un record. Cea de-a doua parte din „Talismanele Morţii” a adus încasări record…
 …de aproape 170 de milioane de dolari numai în primul weekend de la lansare, fiind cel mai profitabil debut cinematografic din istorie.

Nu este nimic spectaculos în faptul că Harry Potter a umplut sălile de cinema din toată lumea, de vreme ce fenomenul mondial a mobilizat mii de fani britanici să doarmă în faţa cinematografului pentru a prinde un loc la prima rulare. Suma exorbitantă din încasările pe bilete este însă uluitoare. 168 de milioane de dolari încasate doar din vânzarea biletelor într-un singur weekend este un record pe care niciun blockbuster nu a reuşit să îl atingă până acum.

Ultimul record de box office a fost atins de pelicula lui Christopher Nolan, „The Dark Knight”, cu care Warner Bros. a generat încasări de peste 158 de mil. de dolari numai în prima săptămână de la lansare în iulie 2008, mai puţin totuşi cu 10 mil. de dolari decât a reuşit să vândă basmul lui J. K. Rowling. Mai mult decât atât, presa britanică speculează că ultima parte din franciza „Harry Potter” va fi şi primul film din lume care va depăşi pragul de un miliard de lire sterline la nivel global.   

"Harry Potter" şi alte filme cu încasări mari la debut

O altă serie de succes, „Spider-Man” a dat la rândul ei lovitura la box office în 2007, când cinematografele din toată lumea au vândut bilete în valoare de peste 150 de mil. de dolari la cea de-a treia continuare a producţiei.

"Harry Potter" şi alte filme cu încasări mari la debut

Pe locul patru în topul celor mai de succes debuturi cinematografice se află şi „Twilight Saga„. „New Moon”, cel de-al doilea film regizat de Chris Weitz, considerat şi cel mai prost, s-a bucurat de venituri de pe bilete în valoare de 142, 839 mil. dolari în noiembrie 2009.

"Harry Potter" şi alte filme cu încasări mari la debut

Chiar dacă a făcut şi în acest an ravagii în cinematografe, cea din urmă parte din „Piraţii din Caraibe” n-a surclasat cel de-al doilea şi cel mai bun film, „Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest” (2006), pentru care cinefilii au plătit mai mult de 135 de mil.de dolari să îl vadă la prima ecranizare.

"Harry Potter" şi alte filme cu încasări mari la debut
Producătorii „Iron Man 2” s-au bucurat din prima săptămână de mai mult de 128 de mil. de dolari încasări în primul weekend de la lansarea din mai 2010.

Pe locul opt în clasamentul celor mai profitabile debuturi se află tot „Harry Potter”, cu prima parte din ultimul film.

„Harry Potter and the Deathly Hallows Partea I” a generat aproximativ 125 de mil. de dolari în acelaşi interval. Pe următoarele poziţii se află „Shrek the Third”, lansat în 2007, cu încasări de peste 120 de mil. de dolari, „Alice in Wonderland”, cu premiera anul trecut şi peste 116 mil. de dolari venituri în primul weekend de şa lansare, şi din nou „Spider-Man”, al cărui primă parte a adus pentru Sony mai bine de 114 mil. de dolari în 2002.

Foto: NorthFoto, Hepta.ro

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter