Politicienii români care fac greşeli gramaticale

De Nicoleta Galeteanu, pe

Plină de cazuri şi diateze plictisitoare, gramatica limbii române nu este tocmai uşoară pentru politicieni, aşa că doar unii pot să parcurgă cu „succesuri” „almanahele” româneşti.
Alţii, în schimb, o mai stilizează, prin stâlcire, şi, deşi sună amuzant, astfel de „figuri stilistice” sunt taxate în Rusia, unde funcţionarii şi politicienii scot bani din buzunar pentru fiecare „perlă” spusă.

Iată câteva dintre regulile de gramatică pe care politicienii români le-au învăţat la şcoală.

Oameni care nu vor să vorbesc…

Elena Băsescu este campioană la greşeli de limbaj, care au devenit deja citate celebre. Una dintre frazele sale memorabile „Poţi să ai şi eşecuri, poţi să ai şi succesuri” este, evident, succesul care a propulsat-o rapid în vârful clasamentului.

Dar, pentru europarlamentarul PD-L nu este deloc un efort să se menţină în vârf.

Într-un discurs despre adopţiile internaţionale, susţinut recent la aStrasbourg, Elena Băsescu a spus că: „Legislaţia noastră, la care au participat şi numeroşi experţi internaţionali, este în perfectă coordonanţă (n.r. – în loc de concordanţă, cum ar fi fost corect) cu cea europeană”.

Până la urmă, „sa-ntâmplat”… ar fi scris Elena Băsescu. În plus, are şi un foarte elegant mod de a refuza un reporter: „Pot să fie oameni care nu vor să vorbesc cu tine”…

Marian Vanghelie – a fi sau a nu fi 

Marian Vanghelie, „care este”…, primarul sectorului 5 al Capitalei, este un alt „doctor gramaticus” al limbii române, dar nu numai.

Pentru că este omeneşte să mai greşeşti uneori pronunţia în limba engleză, n-o să ne legăm de „Goagăl”, dar când vine vorba de verbul care îţi confirmă prezenţa la şcoală, înseamnă că nici la ora de română nu a avut prezenţă de spirit.

Din păcate, „almanahele” sale din bibliotecă nu l-au prea ajutat în conjugarea verbului „a fi”, cât despre „Gogăl, goagăl, gagăl, gugle”, a fost din cauza oboselii.

Decât Mircea Geoană…

Nici Mircea Geoană nu a scăpat de „microbul” gafelor. Preşedintele Senatului a căzut în capcana lui Cristian Tudor Popescu care l-a întrebat, anul trecut, la Realitatea TV, dacă-şi menţine declaraţia „bugetul acesta este decât o bază pentru un program anticriză”, iar politicianul a răspuns afirmativ, fără să-şi dea seama că jurnalistul se referea la o problemă de gramatică, nu la una politică.

„PD-L v-a câştiga PMB”

În 2008, Adriean Videanu era convins că PD-L „v-a câştiga” Primaria Capitalei, aşa că a scris negru pe alb… silabisit.

Şi ca să fie cât mai credibil, intelectualul a scris în direct declaraţia cu mâna lui: „PD-L, prin V.Blaga, v-a câştiga PMB!”. Dar se pare că regretatul Pruteanu s-a „răsucit”…

Citeşte pe pagina următoare şi alte greşeli celebre ale politicienlilor români.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter