Generaţia 4D, filme cu miros şi efecte palpabile

De Nicoleta Galeteanu, pe

Astăzi poate te deranjează mirosul din sala de cinema, dar în curând vei „savura” miresme şi mai dubioase când mergi la film. După revoluţionara tehnologie 3D…
 …inaugurată cu pelicula „Avatar” realizată de James Cameron, experienţele 4D reprezintă următoarea provocare pentru producătorii de tehnologii pentru cinematografe.

O companie coreeană, CJ 4DPlex, a venit cu ideea să construiască primele cinematografe 4-D, unde cinefilii vor putea simţi pe propria piele efecte precum ploaia, vântul sau mirosurile specifice atmosferei din film.

În Coreea există deja cinematografe 4-D, în Seul. Amatorii au văzut deja filme precum „Avatar” şi comedia Kung Fu Pândă 2, la care au trăit pe viu aventura. Astfel, în timpul filmului, aceştia au primit lovituri uşoare de câte ori ursuleţul Po a fost lovit, prin dispozitive similare ca cele folosite la scaunele de vibromasaj.

Dar nu toţi fanii filmelor sunt încântaţi de noile îmbunătăţiri. Unii dintre clienţi s-au plâns că s-au simţit umezi atunci când au ieşit din sală, după ce au vizionat în aceeaşi variantă ultimul film din seria „Piraţii din Caraibe”.

Alţi spectatori au acuzat stări de greaţă şi ameţeală după ce au vizionat „Transformers: Dark of the Moon” în format 4-D, iar mirosul pe tot parcusul filmului era de cauciuc ars, descrie Sunday Times.

Compania şi-a deschis deja un sediu în Los Angeles şi plănuieşte să construiască în New York primul multiplex 4-D. Dacă afacerea se va dovedi un succes, coreenii se vor extinde şi în Europa. 

Preţul unui bilet este de 10 lire.

Foto:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter