Filme cu submarine – Cele mai apreciate filme cu submarine și vapoare

De Alina Serea, pe Ultimul update Miercuri, 09 noiembrie 2022, 18:17

Situații limită, suspans și multă adrenalină sunt doar câteva dintre ingredientele celor mai bune filme cu submarine. Fie că acțiunea se petrece în timpul războiului, când mizele erau foarte mari, fie că au în prim plan povești adevărate ori unele fanteziste, sunt filme cu submarine care au făcut istorie. Iată o selecție a acestora 

Cuprins

Filme cu submarine din Al Doilea Război Mondial

K19: The Widowmaker

The Widowmaker sau Soarta și-a găsit eroul, așa cum a fost tradus în limba română, este unul dintre cele mai bune filme cu submarine din istorie. Avându-i în rolurile principale pe actorii Harrison Ford și Liam Neeson, filmul este o dramă emoționantă și captivantă inspirată dintr-un eveniment înspăimântător care a avut loc în anul 1961, în timpul Războiului Rece, când Uniunea Sovietică deținea dublu de armament nuclear necesar pentru a distruge lumea, iar Statele Unite înzecit această putere. Filmul prezintă o lume terorizată de teama unui nou atac, copiii erau învățați să se ascundă sub bănci, iar părinții construiau adăpsturi atomice.

Bazat pe o poveste adevărată, unul dintre cele mai bune filme cu submarine îl are în prim plan pe căpitanul Alexei Vostrikov (Harrison Ford), căruia la apogeul Războiului Rece i se ordonă să preia comanda unui submarin nuclear de la căpitanul Mikhail Polenin (Liam Neeson). Se pare însă că Vostrikov, Polenin și echipajul lui K-19 nu își pot nici măcar imagina ceea ce se așteaptă de la ei, mai ales că un eșec ar fi însemnat nu doar moartea lor, ci punerea în pericol a omenirii.

Morning Departure

Unul dintre cele mai vechi filme cu submarine din al Doilea Război Mondial, Morning Departure a primit premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic. Avându-i în distribuție pe John Mills, Richard Attenborough, Bernard Lee, Kenneth More, Nigel Patrick, George Cole, filmul are în prim plan submarinul britanic HMS Trojan.

În timpul unui exercițiu de testare, acesta dă peste o mină din Al Doilea Război Mondial neacoperită. În momentul impactului, nu mai puțin de 53 de membri ai echipajului sunt uciși. Totuși, o mare parte din echipaj este salvată în momentul în care căpitanul, realizând pericolul iminent, a ordonat ca ușile să fie etanș închise. Aceștia însă vor duce o grea luptă de supraviețurie.

Das Boot

Unul dintre acele filme cu submarine de excepție, Das Boot impresionează prin realism, dramatism și suspans. Acțiunea se desfășoară pe puntea unui submarin nemțesc din Al Doilea Război Mondial și prezintă soarta marinarilor trimiși să înfrunte inamicul. Das Boot este o peliculă clasică ce nu ar trebui ratată de fanii genului.

The Hunley

Primul submarin, așa cum a fost tradus în limba română, îi are în distribuție pe Donald Sutherland și Armand Assante. Unul dintre cele mai apreciate filme cu submarine, The Hunley este bazat pe o povestea adevărată a submarinului H. L. Hunley și a echipajului acestuia, precum și acțiunea din 17 februarie 1864 – o misiunea extrem de periculoasă în timpul războiului.

Cele mai bune filme cu submarine și vapoare

Kursk

Unul dintre cele mai apreciate filme cu submarine din ultimul deceniu, Kursk este bazat pe cartea A Time to Die, de Robert Moore, despre povestea adevărată a dezastrului submarin de la Kursk din 2000. Avându-i în distribuție pe Colin Firth, Matthias Schoenaerts, Lea Seydoux, Peter Simonischek, August Diehl și Max von Sydow, filmul are în prim plan utimele ore ale unui submarin nuclear rus considerat „de nescufundat” în timp ce se scufundă pe fundul mării Barents. Doar câțiva dintre membri echipajului supraviețuiesc, printre ei numărându-se și ofițerul Mikhail Kalekov (Matthias Schoenaerts) pe care îl așteaptă acasă soția însărcinată (Lea Seydoux) și copilul lui. Operațiunea de salvare se dovedește a fi una extrem de dificilă, iar David Russell (Colin Firth), șeful marinei britanice, încearcă să-i convinge pe oficialii ruși să accepte ajutor din afară.

  • Nu rata cele mai tari filme de război – producții impresionante din ultimii ani!

Gray Lady Down

Printre cele mai populare filme cu submarine vechi, Gray Lady Down reprezintă debutul cinematografic al lui Christopher Reeve, cunoscut mai târziu pentru rolul lui Superman. Acțiunea are la bază povestea unui submarin nuclear, USS Neptune, care se scufundă în apropierea coastei statului Connecticut după o coliziune cu un cargo norvegian. De aici va urma o adevărată luptă pentru a salva viețile oameniloe nevinovați.

The Wolf’s Call

Printre cele mai cunoscute filme cu submarine se numără, de asemenea, The Wolf’s Call care are un scenariu destul de actual. Acțiunea are în prim plan un submarin despre care se crede că este rusesc și care lansează un atac nuclear asupra Europei. Un alt submarin francez este trimis să riposteze, totul fiind o luptă pe viață și pe moarte. Eroul principal, un ofițer specializat în acustică marină, va face tot posibilul să oprească un dezastru nuclear.

Life of PI

Deși nu este un film cu submarine, acțiunea din Viața lui Pi, așa cum este tradus în limba română, se desfășoară tot pe mare și este unul dintre cele mai apreciate filme cu vapoare, bărci și naufragii. Acțiunea are în prim plan un tânăr care supraviețuiește unui dezastru maritim și se vede silit să pornească într-o călătorie epopeică, plină de aventuri și de descoperiri.

Filmul este excepțional și urmărește aventura adolescentului pe o barcă de salvare alături de o hienă, un urangutan, o zebră rănită și un imens și înfometat tigru de Bengal. Băiatul se folosește de cunoștințele sale în ceea ce privește comportamentul animalelor pentru a-l ține la distanță pe tigru, construind o tumultoasă și plină de riscuri relație pe parcursul lungilor luni de călătorie pe valurile oceanului.

Britannic

Printre cele mai bune filme cu spioni și vapoare de croazieră, Britannic are în prim plan povestea unei tinere foarte atrăgătoare Vera Campbell (Amanda Ryan), care agent secret pentru guvernul britanic. Vera este guvernanta soției ambasadorului englez în Grecia, și se îmbarcă pe vasul Britannic, un vas transformat în spital, dar care transportă ilegal armament. Misiunea ei este de a afla mai multe despre spionii nemți care încearcă să saboteze nava. Fără să realizeze însă, se va îndrăgosti chiar de inamicul ei.

Kon-Tiki

Pentru pasionații de filme cu teme navale, din lista cu cele mai bune filme cu submarine și vapoare, nu poate lipsi Kon-Tiki. Este unul dintre cele mai apreciate documentare, iar cartea cu aceeași temă a fost vândută în peste 50 de milioane de exemplare. Acțiunea îl are în prim plan pe exploratorul norvegian Thor Heyerdahl, care a traversat Oceanul Pacific cu o plută din lemn de balsa în 1947, împreună cu cinci oameni. Scopul lor era acela de a dovedi că sud-americanii în epoca pre-columbiană ar fi traversat oceanul pentru a se stabili în insulele polineziene. Expediția va dura nu mai puțin de 101 zile și a fost numită Kon-Tiki după numele vechi al lui Virococha, zeul soarelui la incași.

Filme cu submarine ce pot fi văzute online, subtitrate, pe Netflix – Operation Odessa

Unul dintre cele mai populare filme cu submarine ce pot fi urmărite online, subtitrate în limba română, este documentarul Operation Odessa, disponibil pe Netflix. Avându-i în distribuție pe Ludwig Fainberg, Juan Almeida, Dick Gregorie, acesta spune povestea unui mafiot rus, un spion cubanez și un șarlatan din Miami, care pun la cale vânzarea unui submarin sovietic cartelului columbian al dorgurilor pentru 35 de milioane de dolari.

Îți recomandăm și:

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter