Filme româneşti premiate la Cannes

De Roxana Andrei, pe

Filmele româneşti există! Ne-o demonstrează an de an premiile prestigioase obţinute de tinerii regizori deveniţi acum celebri, nume sonore care fac să tresară participanţii la festivaluri.
Dacă până acum câţiva ani „lumea bună” uitase de existenţa noastră în domeniul cinematografiei, ei bine, iată-ne din nou pe covorul roşu. Suntem nelipsiţi şi concurenţă de temut, motiv de mândrie pentru cinefilii români.

Europa şi-a adus aminte de noi! Festivalurile internaţionale nu mai pot exista fără participarea românilor, aceştia reuşind să uimească publicul şi juriul de fiecare dată.

„Moartea domnului Lăzărescu”, 2005
Regie: Cristi Puiu
În rolurile principale: Ioan Fiscuţeanu, Luminţa Gheorghiu

Cei care au avut de înfruntat cel puţin o dată sistemul medical din România etichetează filmul drept unul izbitor de realist. Pentru cei mai norocoşi este o poveste dramatică care aduce în prim plan un bărbat trecut de a doua tinereţe, Lăzărescu Dante Remus, un intelectual ratat care moare pe holurile unui spital.

Ambele variante sunt revelatoare. Camera lui Puiu dezvăluie o lume mizerabilă, o societate nenorocită lipsită de tact şi omenie. Vecinii fals amabili, salvarea care întârzie să apară, medicii care se comportă grosolan şi-l tot acuză pe bolnav, lipsa de interes,  plimbările personajului pe holurile spitalelor, el devenind între timp o marionetă a sistemului sunt doar câteva elemente care îngrozesc spectatorul.

Dante autohton trece prin propriul său infern semnând un pact cu moartea încă din momentul în care a decis să urmeze calea firească a salvării, cea a medicilor.

Cristi Puiu a deschis drumurile pentru premiile de la Cannes obţinând Marele Premiu „Un Certain Regard”

Preţ DVD 79.00 de lei în Librăriile Cărtureşti (momentan stoc lichidat).

Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, 2006
Regie: Cătălin Mitulescu
În rolurile principale: Doroteea Petre, Timotei Duma

Povestea se desfăşoară în ultimul an al „epocii de aur”, 1989, într-un cartier mărginaş al Bucureştiului. Protagoniştii sunt doi fraţi, Eva şi Lalaliu care trăiesc individual şi împreună perioada gri a comunismului.

Eva este mutată pe nedrept într-o şcoală profesională acuzată că a spart bustul de gips al tovarăşului Ceauşescu. Dovedind o tărie de caracter rar întâlnită în perioada aceea, tânăra nu-l toarnă pe făptaş, Alexandru (fiu de securist).

Cei doi trăiesc într-o familie tipic românească, unde spaima şi ura faţă de conducere sunt lait motiv în viaţă. Fraţii visează la eliberare, ea vrând să fugă în străinătate (trecând Dunărea înot), iar el să-l distrugă pe Ceauşescu.

Lung metrajul uneori comic, uneori tragic este dedicat celor care au prins ceva din această epocă, celor care au stat la cozile infernale şi au trebuit să recite poezii comuniste drept şoimi ai patriei, celor care au crezut că revoluţia îi va elibera.

A obţinut premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea „Un Certain Regard” a Festivalului de Film de la Cannes şi nominalizare la Premiile Oscar.

Preţ DVD 24.90 lei în Librăriile Cărtureşi (momentan stoc lichidat).

„A fost sau n-a fost”, 2006
Regie: Corneliu Porumboiu
În rolurile principale: Mircea Andreeescu, Teodor Corban, Ion Sapadaru

După 16 ani de la revoluţie, în pragul Crăciunului, trei personaje vor să afle răspunsul întrebării: „A fost sau n-a fost revoluţie în oraş?”. 

Episoadele tragic-comice ne familiarizează şi ne conturează clar personajele: un pensionar singur, un profesor de istorie îngropat în datorii şi un patron de televiziune locală.

Cei trei se întâlnesc pentru un talk show (turnat în timp real) pentru a desluşi misterele petrecute cu 16 ani în urmă în timpul revoluţiei şi pentru a interacţiona cu telespectatori sătui de astfel de discuţii.

Premiul „Camera d’Or” la Festivalul de la Cannes.

DVD-ul se găseşte în Librăriile Cărtureşti la preţul de 49.50 lei.

4 luni, 3 săptămâni şi două zile”, 2007
Regie: Cristian Mungiu
În rolurile principale: Anamaria Marinca, Laura Vasiliu

Una din poveştile care a bântuit vreme lungă minţile spectatorilor este cea a lui Mungiu din pelicula 432 – drama celor două tinere care trebuie să „aranjeze” un avort ilegal. Găbiţa este însărcinată şi trebuie să scape de copil ajutată de prietena sa, Otilia.

Acţiunea este plasată în perioada comunistă când Ceauşescu prin decretul 770 interzice avortul şi pedepseşte prin închisoare atât pe femeie, cât şi pe cel care comitea fapta.

Ceea ce este fascinant la film este că regizorul nu vine cu o atitudine moralizatoare şi nici nu pune în balanţă acţiunile tinerelor, ci povesteşte într-o manieră firească întâmplările şi peripeţiile.  

Cristian Mungiu a obţinut marele premiu „Palme d’Or” la Cannes şi un premiu FIPRESCI pentru cel mai bun film al anului 2007.

Preţ DVD 49.90 lei în Librăriile Cărtureşti.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter