De ce a refuzat Marlon Brando să primească Oscarul pentru prestația sa din „Nașul”

De Mihaela Dobre, pe
Cel care le făcea tuturor „o ofertă de nerefuzat”, a spus cândva „Nu” celui mai prestigios premiu din industria cinematografică. În anul 1973, Marlon Brando a refuzat premiul Academiei pentru „Cel mai bun actor”, acordat în onoarea rolului lui Vito Corleone pe care l-a interpretat în pelicula „The Godfather/ Nașul”.

Cu 2 ani înainte, actorul a cerut Academiei să îi înlocuiască trofeul câștigat pentru „On the Waterfront”, care i-a fost furat. Înainte de acest incident, folosea trofeul pe post de opritor de ușă.

În ajunul celei de-a 45-a ediţii a Premiilor Academiei, Brando a anunţat că va boicota ceremonia, trimiţând-o în locul său pe Sacheen Littlefeather, o actriţă mai puţin cunoscută, preşedintele Comitetului Naţional de Imagine a Amerindienilor.  Brando era al doilea actor din istorie care refuza Oscarul, după George C. Scott pentru „Patton”, în anul 1970.

În seara zilei de 5 martie 1973, atunci când Liv Ullman şi Roger Moore au citit numele celui căruia i se acordase distincţia pentru „Cel mai bun actor”, pe scenă a urcat o femeie îmbrăcată într-o rochie tradiţional apaşă.

Moore i-a înmânat premiul, iar femeia s-a prezentat și a spus simplu: „Sunt aici ca să îl reprezint în această seară pe Marlon Brando, care m-a rugat să transmit tuturor nu poate accepta acest premiu care i s-a oferit cu atâta generozitate. Iar motivul pentru această atitudine este tratamentul aplicat amerindienilor de către industria contemporană a filmului”. 


În 1973 amerindienii nu aveau, practic, niciun fel de reprezentare în industria filmului şi erau folosiţi mai ales ca dubluri. Aceştia nu doar că erau neglijaţi sau înlocuiţi în filme de actorii albi, ci erau trataţi şi cu lipsă de respect, iar faptul că Brando a aflat aceste lucruri i-a schimbat părerea despre breasla cinematografică.

Citește și – 7 recorduri din istoria Premiilor Oscar

Citește și – Filme vechi pe care trebuie să le vezi într-o viață

Foto – Northfoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter