O cronică „Girl with the Dragon Tattoo” a fost interzisă. Află de ce!

De Nicoleta Galeteanu, pe

Promovat de un poster scandalos, filmul „Girl with the Dragon Tattoo”, realizat de regizorul David Fincher, generează controverse chiar înainte de a fi lansat.
Litigios prin natura subiectului tratat, filmul – versiunea americană a romanului omonim semnat de Stieg Larsson (care a mai beneficiat de o adaptare suedeză în 2009) -, a stârnit conflicte între critici şi regizorii americani.

Totul a plecat de la o cronică timpurie publicată de (The) New Yorker pe varianta online a publicaţiei, gest care, potrivit prolificului regizor american Scott Rudin (No Country for Old Men, The Social Network, True Grit) reprezintă o încălcare a embargoului (interdicţie) din industria cinematografică, având în vedere că pelicula nu a fost încă lansată oficial.

Cronica, redactată într-un stil trunchiat şi semnată de criticul David Denby, ce încă poate fi citită pe site-ul publicaţiei New Yorker, l-a intrigat (culmea) nu pe David Fincher, ci pe Scott Rudin, care a ales să îi retragă accesul editorului la evenimentele sale viitoare, scrie Huffington Post.
David Denby, criticul New Yorker, a anunţat că review-ul său la filmul „The Girl With The Dragon Tattoo” – care este de fapt unul pozitiv (despre care scrie că este „un film sumbru, dar fermecător”) ar urma să fie publicat săptămâna viitoare în revista The New Yorker, peste exact opt zile de la data embargoului, dată la care editorii The New Yorker şi reprezentanţii New York Film Critics Circle au convenit să îşi menţină „verdictele” vizavi de noua producţie a lui Fincher.

În replică, editorul Denby i-a transmis regizorului Scott Rudin o scrisoare în care a criticat politica studiourilor de filme, spunând că „reperele cinematografice sunt ignorate timp de un an, eliminate ca pe nişte angajaţi inutili, doar pentru ca la final să lanseze opt filme bune odată, în ultimele cinci săptămâni din an”, şi-a exprimat acesta nemulţumirea.
La rândul său, Rudin i-a răspuns acestuia printr-un e-mail că „deteriorează imaginea filmului procedând în acest fel”, citează hollywoodreporter.com, drept urmare „nu te mai pot invita să vezi vreun film de-al meu pe viitor”, a răspuns cineastul.
O cronică "Girl with the Dragon Tattoo" a fost interzisă. Află de ce!
Adaptare a primului dintre romanele înscrise în seria Millennium ale lui Stieg Larsson, „The Girl with the Dragon Tattoo” spune povestea unei familii ce încearcă să desluşească misterul din jurul dispariţiei unei nepoate – Harieta Vanger, rudă de sânge cu marele clan Vanger.

Responsabilitatea cade pe umerii unchiul Harietei, care îl angajează pe jurnalistul Mikael Blomkvist (Daniel Craig) să o găsească. Mikael tocmai îşi dă demisia de la publicaţia pentru care lucra, după ce pierde un proces-capcană împotriva unei mari corporaţii.

Drumul său se intersectează cu al hackeriţei Lisbeth Salander (Rooney Mara – The Social Network), o fată ciudată şi foarte inteligentă. Împreună, cei doi descoperă că dispariţia Harietei este legată de o serie de crime oribile.

Alături de Daniel Craig şi Rooney Mara, în film mai joacă actori importanţi precum Stellan Skarsgård sau Christopher Plummer.


Filmul are premieră în România pe 30 decembrie 2011.
 
Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter