Cele mai puternice erupţii vulcanice

De Nicoleta Galeteanu, pe

Dupa celebra erupţie de la Pompei, vulcanismul a rămas un risc natural contemporan, cu numeroşi vulcani care fierb mocnit. Recenta erupţie a vulcanului …
… islandez Eyjafjallajökull, care a provocat haos în aeroporturile din întreaga lume, nu este însă nici pe departe atât de paguboasă cum au fost erupţiile vulcanice din istoria recentă, ce au provocat zecii de mii de morţi şi pagube inestimabile.

Iată care au fost cele mai devastatoare erupţii vulcanice care au zguduit puternic omenirea!

1. Tambora  – Indonezia

Cea mai mare catastrofă de acest gena fost erupţia vulcanului Tambora, din 10 aprilie 1815. 80.000 de persoane au murit atunci. 
De proporţii nemaiîntâlnite, explozia s-a auzit până la 1.250 de kilometri distanţă şi a emanat 400 de milioane de tone de gaze sulfuroase în atmosferă, iar norii toxici de fum negri şi cenuşă s-au ridicat la peste 40 kilometri înălţime.
 
Anul următor este cunoscut ca anul fără vară, cu temperaturi foarte scăzute şi zăpadă în lunile de vară, iar timp de cinci ani nu s-a mai putut cultiva nimic.  
 

2. Krakatau – Indonezia  

 
Cu un risc vulcanic crescut, Indonezia a fost încercată de multe erupţii vulcanice. Cea mai violentă a fost cea a vulcanului Krakatoa din 1883, când 37.000 de oameni au murit.

Atât explozia, cât şi cantitatea impresionantă de materie aruncată în aer au transformat insula Krakatau într-un arhipeleag de trei ori mai mic, în timp ce unele insule au dispărut pur şi simplu.
    
Vulcanul a erupt două zile la rând – 26, 27 august – în explozii repetate foarte violente şi cu jeturi de cenuşă de până la 37 kilometri altitudine. Explozia a provocat un puternic val tsunami de 40 m înălţime care a lovit 150 oraşe.  
   
Gazele degajate, în special dioxid de sulf, au produs fenomene optice nemaiîntâlnite: răsărituri de soare portocalii, halouri solare şi de lună.
 
Tot în acelaşi an, pe 20 mai, catastrofa a fost însă prevestită de vulcanul Poeboewetan din nordul insulei Rakata din care a ieşit fum şi cenuşă, cu un jet de 11 kilometri. Exploziile se produceau la o frecvenţă de 10 minute.
  

3. Mont Pelee – Insula Martinica

    
Pe 8 mai 1902, vulcanul Mont Pelee, situtat în arcul insulelor Antilele Mari şi Mici, a îngropat oraşul St. Pierre, lăsând în urma sa 30.000 de morţi, doar doi locuitori reuşind să supravieţuiască.
 
Erupţia a emanat amestec de gaze, lavă şi fragmente de roci incandescente, care au ars totul în cale, iar unda de şoc a fost cea mai puternică magnitudine înregistratăpe pământ. 

Nori fierbinţi cu temperatură de peste 600 de grade Celsius au coborât pe versanţii vulcanului cu peste 200 kilometri pe oră. Un an mai târziu, muntele a erupt din nou.  
 

4. Nevado del RuizColumbia

În 1985, erupţia vulcanului Nevado del Ruiz a şters practic de pe faţă pământului oraşul Armero. Lavă incandescentă a ucis peste 25.000 de oameni.
 
În mod tragic, autorităţile au fost avertizate cu privire la cutremur însă, din cauza unor false alarme anterioare, populaţia oraşului nu a fost evacuată.
 

5. Unzen – Japonia

 
Unzen este unul dintre cei mai periculoşi vulcani din Japonia. Situat pe insula Kyushu, în apropierea oraşului Nagasaki, vulcanul a produs în anul 1991 una dintre cele mai mari catastrofe de acest gen din istoria Japoniei.
 
Încă din luna iunie a acelui an, după 200 de ani de pasivitate, vulcanul a început să „fermenteze”, producând în final o explozie de proporţii care avea să îngroape în sedimente vulcanice 15.000 de locuitori.  
 
Cantitatea enormă de cenuşă eliberată din căldarea vulcanică a cuprins numaidecât insula, fluxurile de cenuşă având o viteză de 200 km pe oră.
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Citeşte continuarea pe pagina următoare: 1 2

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter