Câştigătorii premiilor Globurile de Aur 2010

De Nicoleta Galeteanu, pe

Pentru James Cameron şi cel mai mediatizat film din ultima vreme, „Avatar”, se prevestea succesul dobândit aseară la Globurile de Aur 2010. Atât regizorul, cât şi pelicula au fost…
… recunoscuţi la superlativ de către critici cu câte un prestigios trofeu de aur, pentru „cel mai bun regizor” şi respectiv „cel mai bun film dramă”.
 
Ca o replică la toate criticile primite, Cameron a spus că filmul sau „leagă oamenii între ei şi pe toţi de pământ”, adăugând că „aceasta este şi magia cinematografului”.

În schimb, premiul onorific „Cecil B. DeMille” i-a fost acordat lui Martin Scorsese, pentru întreaga sa carieră, atât pentru propriile filme, cât şi pentru munca de restaurare a capodoperelor cinematografiei mondiale.

Cea de-a 67-a ediţie a ceremoniei şi-a împărţit trofeele în mod echitabil, astfel că aproape toate producţiile care au făcut furori în sălile de cinema au câştigat câte un premiu, cu excepţia lungmetrajului „The Hurt Locker„, care a cam fost „omis” de către critici de la  toate categoriile la care a fost nominalizat. Astfel, pelicula a pierdut şi Globul de Aur pentru „cea mai bună dramă”, pe cel pentru regie (Kathryn Bigelow), precum şi pe cel pentru scenariu (Marc Boal).
 
Mad Men” a fost desemnat cel mai bun serial dramatic, „Up in the Air” a fost premiat pentru „cel mai bun scenariu”, în vreme ce „The Hangover” este „cea mai bună comedie” produsă anul trecut.  

Cel mai bun lungmetraj de animaţie a fost desemnat „Up„, iar trofeul rezervat pentru cel mai bun film străin a fost câştigat de de Michael Haneke cu al său lungmetraj „Das weisse Band„.  
 
Dintre actori, Jeff Bridges a fost desemnat „cel mai bun actor” pentru rolul din dramă „Crazy Heart”, lista câştigătorilor fiind completată, în mod neaşteptat, de către Sandra Bullock, considerată „cea mai bună actriţă”, în drama „The Blind Side”, deşi mulţi se aşteptau ca premiul să fie câştigat de actriţa debutantă Gabourey Sidibe din filmul „Precious”.  
 
Statutul de „cel mai bun actor dintr-o comedie sau musical” este adjudecat, în acest an, de Robert Downey Jr. pentru rolul din „Sherlock Holmes”, iar rolul din comedia „Julie & Julia” i-a rezervat şi lui Meryl Streep unul.  

Miniseria de televiziune „Grey Gardens” i-a adus şi talentatei Drew Barrymore un Glob de Aur, alături de „cel mai bun actor”, Kevin Bacon, desemnat la aceeaşi categorie pentru rolul din „Taking Chance”.
 
În schimb, „poezia crudă”, aşa cum a fost numită pelicula „Precious” de către Helen Mirren, a fost recompensată prin distincţia obţinută de Mo’Nique pentru interpretarea de excepţie din rolul feminin secundar, în vreme ce „Inglorious Basterds”, despre care Samuel L. Jackson a spus că este cel mai emoţionant film al anului, i-a adus regizorului Quentin Tarantino un premiat doar pentru rolul secundar masculin interpretat de Christoph Waltz.
 
Nu în ultimul rând, rolul secundar din serialul de comedie „United States of Tara” i-a adus un premiu mare şi actriţei Toni Collette, desemnată „cea mai bună actriţă” dintr-un serial de comedie sau muzical, în timp ce Alec Baldwin a reuşit să impresioneze în comedia „30 Rock„, fiind desemnat „cel mai bun actor în rol principal într-un serial – comedie/musical”.
 
Juliana Margulies a fost desemnată „cea mai bună actriţă în rol principal într-un serial – dramă”, datorită rolului din filmul „The Good Wife”, iar Michael C. Hall a fost chemat şi el pe scenă datorită rolului de excepţie „Dexter” din serialul omonim.
 
Totodată, „Grey Gardens” a fost desemnată că fiind „cea mai bună miniserie TV” şi „Glee”, „cel mai bun serial comedie/musical”.

 
Iată lista completă a câştigătorilor Globurilor de Aur:  

Cel mai bun film dramă – „Avatar”
Cel mai bun regizor lungmetraj – James Cameron („Avatar”)
Cel mai bun film muzical sau comedie – „The Hangover”
Cel mai bun scenariu – Jason Reitman si Sheldon Turner („Up in the Air”)

Premiul „Cecil B. DeMille” pentru intreaga cariera – Martin Scorsese
Cea mai bună actriţă drama – Sandra Bullock („The Blind Side”)
Cel mai bun actor dramă – Jeff Bridges („Crazy Heart”)
Cea mai bună actriţă film muzical/comedie – Meryl Streep („Julie si Julia”)
Cel mai bun actor film muzical/comedie – Robert Downey Jr. („Sherlock Holmes”)
Cea mai bună actriţă intr-un rol secundar dramă – Mo’nique („Precious: Based on the Novel Push by Sapphire”)
Cel mai bun actor rol secundar dramă – Christoph Waltz („Inglorious Basterds”)

Cel mai bun film străin – „Das weisse Band” de Michael Haneke
Cel mai bun film de animaţie – „Up”
Cea mai bună coloană sonoră lungmetraj – „Up”
Cel mai bun cântec original  lungmetraj – „The Weary Kind” („Crazh Heart”) de T-Bone Burnett şi Ryan Bingham

Televiziune

Cel mai bun serial dramatic – „Mad Men”
Cel mai bun serial de comedie sau muzical – „Glee”
Cel mai bun mini-serial sau telefilm – „Grey Gardens”
Cea mai bună actriţă într-un serial dramatic – Julianna Marguiles(„The Good Wife)

Cel mai bun actor într-un serial dramatic – Michael C. Hall („Dexter”)
Cea mai bună actriţă miniserial sau telefilm – Drew Barrymore („Grey Gardens”)
Cel mai bun actor miniserial sau telefilm – Kevin Bacon („Taking Chance”)
Cel mai bun actor rol secundar într-un serial, mini-serial sau telefilm – John Lithgow („Dexter”)
Cea mai bună actriţă dintr-un serial de comedie sau muzical – Toni Collette („United States of Tara”)

Cel mai bun actor într-un serial de comedie sau muzical – Alec Baldwin („30 Rock”)
Cea mai bună actriţă într-un rol secundar dintr-un serial, mini-serial sau telefilm – Chloe Sevigny („Big Love”)

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter