8 cărţi ce ar putea fi ecranizate

De Nicoleta Galeteanu, pe

Industria cinematografică se îmbogăţeşte în acelaşi ritm în care librăriile asigură aprovizionarea pe rafturi, imaginaţia literară a celor mai apreciate cărţi fiind rapid…

… convertită pe peliculă cu succese pe masură. 
Impactul subiectelor controversate, popularitatea personajelor legendare sau pasiunea publicului pentru poveştile fascinante fac dintr-o operă literară atât un best-seller cât şi un film de succes, oferind acestuia un soi de garanţie, un suport popular, fiind uneori o pârghie de manipulare a interesului publicului.  
  
Pe lângă imaginaţia literară fascinantă, creativitatea scenariştilor şi viziunea regizorala sunt însă decisive pentru o ecranizare de succes.  
  
Luând în calcul aceste „ingrediente”, am întocmit o lista cu câteva cărţi care au şanse să înregistreze succes şi la nivelul box-office-urilor.  
  

Evanghelia după Pilat – Eric-Emmanuel Schmitt 

  
Aviditatea publicului pentru cunoaşterea adevărului despre Iisus a dat naştere la numeroase ipoteze şi interpretări radicale, mai mult sau mai puţin originale.  
După „Evanghelia după Ioan” şi „Evanghelia după Matei” – unul dintre cele mai bune filme despre Iisus -, Eric-Emmanuel Schmitt vine cu o noua perspectivă asupra morţii lui Iisus în „Evanghelia după Pilat”.  
  
Pilat din Pont hotărăşte moartea lui Iisus fără să clipească, nebănuind că, trei zile mai târziu, zvonul Învierii va încinge spiritele şi aşa nesupuse ale iudeilor. 
  
Volumul, editat în 2000, a fost tradus în 20 de limbi, fiind fă îndoială una dintre cele mai bune scrieri despre istoria religiei. 
  

Grădina Raiului – Ernest Hemingway 

  
Operele marelui prozator american Hemingway s-au bucurat de un succes răsunator, multe dintre cărţile sale fiind ecranizate la scurt timp după apariţie. 
  
Publicat prima oară în 1986, la 25 de ani după moartea scriitorului, romanul „Grădina Raiului” este întrucatva omis de pe lista ecranizărilor, dar care deţine un potenţial important în rândul dramelor romantice, presărată în plus şi cu ceva scene de sexualitate. 
Aflat într-o lună de miere prelungită pe Riviera franceză, scriitorul David Bourne şi soţia sa, Catherine, sunt puşi în faţa unor experienţe inedite ce riscă să le distrugă căsnicia.  
    
Astfel, pe măsură ce comportamentul sexual al lui Catherine, care devine tot mai excentric în materie de jocuri erotice, căsnicia lor se destrăma treptat. Totul culminează odată cu apariţia Maritei, o tânără bogată întâlnită într-o cafenea, de care ambii soţi se simt atraşi. 
  

Celebutantele – Ruthanna Hopper şi Amanda Goldberg 

  
Cu o faimoasă ecranizare de Oscar, cartea descrie întocmai viaţa starletelor din lumea plină de glamour a Hollywood-ului, având şanse mari să fie o comedie reuşită. 
  
Lola Santisi, fiica unei megacelebritati distinse cu Oscar, ea însăşi o celebritate, are o pasiune nebună pentru lumea plină de strălucire a Hollywoodului.  
De fapt, ea nu are nicio carieră, în plus este frustrată din cauza nerealizărilor ei şi se refugiază în şedinţe la psiholog.  
  
Doar că la un moment dat, se hotărăşte să îşi găsească propriul drum. Înarmată cu ambiţie şi pantofi Louboutin, se angajează în cea mai crâncenă bătălie care se poate da în Cetatea Filmului: încearcă să o convingă pe Olivia Cutter, o supervedetă pretenţioasă, să poarte la Oscar rochia unui tânăr designer necunoscut, Julian Tennant, cel mai bun prieten al ei gay. Sarcina ei nu este tocmai uşoară pentru ca Olivia Cutter este o actriţă narcisistă şi arogantă.  
  
În cazul autoarelor Ruthanna Hopper şi Amanda Goldberg, şansele ca povestea „Celebutantelor” să fie ecranizata sunt destul de mari, având în vedere că sunt fiica actorului Dennis Hopper şi respectiv fiica producătorului Leonard Goldberg. În plus, personajele şi faptele sunt inspirate din realitate. 
  

Zbor peste Long Island – Chang-rae Lee 

  
Zbor peste Long Island” este un roman electrizant, în care Chang-rae Lee surprinde ce se află dincolo de confesiunea unui om aparent resemnat cu propria lui înstrăinare.  
  
Undeva, în districtul Cheever, Jerry Battle, reprezentant al unei firme de arhitectură peisagistică, este condamnat la o lume complet străină şi insipidă.  
Încercând să se evadeze din ea, necazurile însă se ţin lanţ: tatăl lui avansează în senilitate, fiul său falimentează afacerea familiei, fiica sa, Theresa, îşi dă seama că este însărcinată şi are cancer, iar soţia lui, Daisy, care este 
maniaco-depresivă, se îneacă în piscină. 
  
Şi de parcă nu era de-ajuns, fosta lui prietenă, Rita Reyes, este pe punctul de a se căsători cu un prieten avocat, îmbogăţit peste noapte.  
  

Biblioteca morţilor – Glenn Cooper 

    
O poveste plină de mister şi suspans, cartea a facut furori în peste 25 de tări deja, publicată anul trecut.
  
Povestea începe în mai 2009, la New York, când bancherul David Swisher primeşte o carte poştală pe care figurează doar un sicriu şi o dată, data morţii sale. 
Într-un mod bizar, povestea se repetă în februarie 1947, la Londra, unde Winston Churchill ia o hotărâre, cumplită dar necesară, care îi va împovăra conştiinţa până la sfârşitul zilelor sale.  
Coincidenţa stranie se intamplă şi în iulie 1947, la Washington, Harry Truman, preşedintele care a ordonat folosirea bombei atomice, află un secret care ar putea arunca lumea în haos, în timp ce în decembrie 782, pe insula Vectis, un copil analfabet începe sa scrie pe zăpada nume şi numere. 
  
Însă nimic nu este întâmplător, iar destinul fiecărui om este deja scris… 

Adevărul care ucide – Lisa Unger

O altă poveste care s-ar putea preta pentru ecranizare este şi romanul Lisei Lisa Unger, „Adevărul care ucide”, un nou bestseller semnat de autoare, după thrillerul „Minciuni periculoase”.
 
Romanul este o lectură cel puţin fascinantă despre trecutul misterios al unei femei a cărei viaţă pare un spectacol regizat. 
Fotografiile pe care le face îi dezvăluie un lucru ciudat: fiecare cadru conţine siluetă ameninţătoare a unui bărbat care pare că o supreaveghează. 
 
Viaţă ei banala capătă o turnură neaşteptată după ce află că este fiica unui criminal. Este interogată de FBI, urmărită de asasini profesionişti şi părăsită de familie, Ridley se pomeneşte într-un hotel din Londra. Este rănită şi nu ştie cum a ajuns acolo. 

Fortăreaţa albă – Orhan Pamuk

 
Unul dintre cei mai controversaţi scriitori, Orhan Pamuk reprezintă una dintre cele mai valoroase şi originale voci ale ultimilor ani şi un povestitor excelent. 
 
Fortăreaţa albă”, editată prima oară în 1985, este o carte captivantă despre destinul şi decăderea Iperiului Otoman în plină criză, la sfârşitul secolului XVII. 
 
O reflecţie antitetica a două lumi în dialog, Veneţia şi Istanbul – Occident şi Orient, cele două lumi sunt reprezentate de două personaje bizare, de o asemănare uluitoare – un erudit veneţian, capturat de corsari şi vândut în robie, şi un turc straniu, cunoscut sub numele de Hogea („Invăţătorul”). Cele două sosii sunt supuse rătăcirilor dilematice prin labirinturile destinului şi ajung în final să îşi intersecteze şi să negocize universurile într-un misterios joc de identitate. 

Fetele din Riad – Rajaa al-Sanea

 
Un pic şic, un pic stylish, un pic intrezis. „Fetele din Riad”, al tinerei scriitoare Rajaa al-Sanea, are toate şansele să câştige cinefili în cinematografe cu acelaşi avânt cu care a cucerit şi librăriile din lume. 
 
Povestea este cu atât mai fascinantă cu cât a fost interzisă în Arabia Saudită, în plus, „Fetele din Riad” se aseamănă foarte mult cu personajele din „Sex and the City”, de această dată în lumea islamică şi nu în Manhattan.
 
Romanul este primul chick-lit despre femeile musulmane, scris „din interior”, care a stârnit un imens scandal în lumea islamică. 
 
Poveştile tabu savuroase ale celor patru personaje – Gamrah al-Qusmanji, Sadeem al-Horaimli, Lamees Jeddawi şi Michelle al-Abdulrahman – vorbesc despre nesfârşitele reguli care trebuie respectate, dar pe care fetele le încalcă fără ezitare. 

The lord of the Rings” a lui J.R.R Tolkien, seria „Harry Potter” a scriitoarea J. K. Rowling sau cartea lui Dan Brown, „Codul lui Da Vinci„, sunt doar câteva capodopere care s-au bucurat de un incredibil succes atât în librării, cât şi în cinematografe. 

Lista lui Schindler”, unul dintre cele mai impresionante filme din toate timpurile premiat cu 7 premii Oscar, a fost ecranizat după o carte la fel de preţioasă, „Schindler’s List„, scrisă de australianul Thomas Keneally şi publicată în 1982.
  

Foto: NorthFoto

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter