Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

De Adina Zamfir, pe Ultimul update Vineri, 28 aprilie 2023, 09:21

Se spune că primăvara este anotimpul schimbărilor, iar cărțile produc schimbări frumoase în suflet și în gândire. Iată câteva dintre cele mai interesante cărți de citit primăvara aceasta, pe care merită să le ai în bibliotecă și să le recitești oricând.

Cuprins

 

Îți propunem un listă cu diverse cărți de citit primăvara aceasta, care te vor surprinde prin ineditul ideilor, care te vor provoca să gândești din perspective noi sau care, pur și simplu, te vor relaxa după o zi obositoare de muncă.

Vei descoperi în această listă cărți din genuri literare diferite, dar care se potrivesc atât de bine cu schimbările pe care le provoacă primăvara: idei noi, speranțe, planuri, bucurie și culoare.

Lumina unui nou început – de Agnes Martin Lugand

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

„Talentul de povestitoare al lui Agnes Martin Lugand este incontestabil, cunoaște în profunzime alfabetul complicat al iubirii”, scria o recenzie în Le Figaro.

Putem fi fericiți când ne mințim pe noi înșine?
La aproape 40 de ani, Hortense trăiește la Paris, are o școală de dans și iubește un bărbat căsătorit.
Se amăgește că este fericită până într-o zi, când se accidentează și este forțată să se retragă în Provence, pentru recuperare. Va profita de acest răgaz pentru a-și face ordine în viață și pentru a-și revitaliza pasiunea. După ce relația clandestină se încheie, Hortense descoperă din nou dragostea, alături de un bărbat care știa cu adevărat ce înseamnă suferința și rămâne în Provence, unde redeschide conacul familiei ei.
Lumina unui nou început este un roman impresionant despre alegerile care ne pun în situații paradoxale și despre puterea vindecătoare a introspecției.
„În al șaselea ei roman, Agnes Martin-Lugand face portretul unei femei talentate care, în urma unei întâmplari nefericite, ajunge să-și reconsidere viața și să iubească din nou. Lumina unui nou inceput este o invitație călduroasă la descoperirea de sine și la o viață împlinită.” – Lire

Acolo unde cântă racii… – de Delia Owens

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

Un roman sensibil și plin de culoare, presărat cu mister până la ultima filă, povestea Kiei ne poartă pe un tărâm prea puțin cunoscut din America, în mlaștinile de pe coasta Carolinei de Nord.

Cartea urmărește două fire ale poveștii, unul din trecut, din copilăria Kiei, și unul din prezent, când fata se confruntă cu acuzația de crimă. I se spunea Fata Mlaștinii și întotdeauna a atras curiozitatea celor din oraș, unde era văzută ca o ciudățenie, ca o sălbăticiune…

Zvonurile despre Fata Mlaștinii au circulat mulți ani în Barkley Cove, un orășel liniștit de pe coasta Carolinei de Nord. Asa că, în 1969, când chipeșul Chase Andrews este găsit mort, localnicii bănuiesc imediat că a fost ucis de Kya Clark, adevăratul nume al Fetei Mlaștinii.
Însă Kya nu este nici pe departe sălbăticiunea pe care și-o închipuie lumea. Sensibilă și inteligentă, a supraviețuit singură în ținuturile luxuriante de pe malul oceanului, împrietenindu-se cu pescărușii, descoperind bogăția nesfârșită a pădurilor brăzdate de canale și învățând lecții de viața dure în natura sălbatică.
Într-o bună zi, Kya simte înfiripându-se în sufletul ei dorința de a fi iubită, iar când doi tineri din oraș sunt atrași de frumusețea ei neobișnuită, viața i se schimbă complet, căpătând un alt sens. Dar, nu după mult timp, ceva cu totul neprevăzut îi sfărâmă noua existență.
”Acolo unde cântă racii” îmbină cu un talent extraordinar povestea tulburătoare a maturizării unei fete părăsite de familie, un superb omagiu adus naturii, o emoționantă poveste de iubire și misterul unei crime.

Pârâul fermecat – de Lynn Austin

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

Alice Grace Ripley trăiește într-o lume a viselor, toată ziua cu nasul în cărți. Viața sa de basm este, însă, zdruncinată din temelii atunci când iubitul ei o părăsește reproșându-i că trăiește mai mult în lumea romanelor, decât cu picioarele pe pamant. Colac peste pupăză, Alice își pierde și neprețuita ei slujbă de bibliotecară din cauza disponibilizărilor din perioada Marii Crize.

Dornică să scape de bârfele din oraș, Alice pornește spre Acorn, un mic orășel minier din zona muntoasă a statului Kentucky, pentru a livra personal cele cinci cutii cu cărți adunate din donații. Ajunsă aici, avea să constate că în oraș nu există luxul traiului cu apă curentă sau curent electric, iar munca de bibliotecară înseamnă să transporți cărți, călare pe niște cai nărăvași, pe la cocioabele cititorilor, răsfirate pe munte. În timpul șederii ei în Acorn, care se prelungește neașteptat de mult, Alice are parte de mai multă aventură, mister și chiar romantism decât în cele mai îndrăznețe vise ale ei. 

Cel mai mic sărut pomenit vreodată – de Mathias Malzieu

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

„Cataclism deghizat într-un sărut-miniatură. Mai puternic decât o armată de iubiri la prima vedere. Cel mai mic sărut care s-a pomenit vreodată. Ciocnire luminoasă și apoi, mai nimic. Dispărută. Trecând dintr-o clipă în alta de la apariție la dispariție. Ca și cum gura ei era un întrerupător magic care o putea face să se volatilizeze.“

Vei descoperi în romanul lui Malzieu o poezie închinată iubirii, cu accente ludice, dar și cu elemente suprarealiste, aproape magice. Este o carte care debordează de imaginație și te provoacă să privești dragostea din alte unghiuri. O femeie sărută un bărbat și apoi dispare, devine invizibilă.

 ”Cel mai mic sărut care s-a pomenit vreodată. O miime de secundă, cu tot cu pulpă și puf. O atingere ușoară, un origami.”

Așadar, cartea este un periplu în care personajul principal o caută pe femeia care l-a cucerit cu un sărut. Trimite un papagal să o găsească după sunetul respirației ei, însă în zadar. Un alt lucru năstrușnic sunt bomboanele care imită gustul sărutului Sobraliei.

Am vrut să cred că nu ești decât un plasture-de-dragoste, dar, când ai început să te dezlipești de mine, m-a durut mai tare decât dacă pielea mea mi-ar fi fost smulsă cu o furculiță pentru melci.

Cărți de citit primăvara aceasta. Povești biografice

Povestea mea – Michelle Obama

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

Michelle Obama îi invită pe cititori în lumea sa, făcând o cronică a experiențelor care au format-o, pornind de la copilăria trăită în partea de sud a orașului Chicago, trecând prin anii în care a fost director executiv și a trebuit să îmbine responsabilitățile de mamă cu cele profesionale, și ajungând la anii petrecuți la cea mai vestită adresă din lume.

Descrie cu sinceritate desăvârșită și cu o inteligență vie reușitele și dezamăgirile, atât din plan public, cât și din plan personal, relatând povestea așa cum a trăit-o. Și este o poveste foarte sensibilă, atât de profundă și actuală pentru orice femeie din zilele noastre. Cu siguranță, este una dintre cele mai atractive cărți de citit primăvara aceasta.



Rezerva – Prințul Harry

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

Cartea prințului Marii Britanii este de o onestitate necruțătoare, plină de dezvăluiri, revelații și lecții de viață cu greu învățate despre eterna putere a iubirii de a învinge suferința.

Înainte să-și piardă mama, prințul Harry, care avea atunci 12 ani, era un băiat vesel și lipsit de griji, rezerva mai seriosului moștenitor, William. Dar suferința a schimbat totul. Harry a început să aibă probleme la școală, avea dificultăți în a-și gestiona furia și singurătatea și, pentru că învinovățea presa pentru moartea mamei lui, îi era foarte greu să-și trăiască viața în lumina reflectoarelor.

La 21 de ani, s-a înrolat în Armata Britanică. Disciplina militară l-a ajutat să-și pună ordine în viață, iar cele două misiuni de luptă la care a luat parte l-au transformat într-un adevărat erou în ochii opiniei publice. Dar, la scurtă vreme dupa revenirea în țară, se simțea mai debusolat ca niciodată, suferind de stres posttraumatic și de puternice atacuri de panică.

lar cel mai tare îl afecta că nu avea parte de iubire adevarată. Apoi a întâlnit-o pe Meghan. Lumea a fost cucerită de minunata lor poveste de dragoste și a urmărit cu încântare nunta lor de basm. Dar Harry și Meghan au fost vânați de presă, fiind victimele unor valuri de abuzuri, minciuni și rasism.

Povești din trecut pentru o primăvară nouă

Middlemarch – de George Eliot

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

Dorothea Brooke trăiește, împreună cu sora ei mai mică, Celia, sub protectia unchiului lor. Este o fata pioasă, dar are preocupări îndrăznețe pe care unchiul le descurajează, considerându-le mai potrivite pentru un bărbat.

Curtata de tânărul Sir James Chettam, ea preferă să se căsătorească cu un bărbat mult mai în vârstă pe care îl idolatrizează pentru preocupările lui intelectuale și spirituale.

Dezamăgirea de după căsătorie a Dorotheei și mirajul refuzat al adevăratei iubiri evoluează într-o vastă galerie de vieți și de personaje din orașul fictiv Middlemarch și din împrejurimi, în anii ’30 ai secolului al XIX-lea. Intrigile de iubire, incursiunile psihologice, povara conveniențelor sociale, conformismul sau spiritul de rebeliune sunt susținute de autoare cu forța inteligenței și a maturității, captivând cititorul de la prima până la ultimă pagină.

Orașul cu salcâmi – de Mihail Sebastian

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

Adriana Dunea, eroina Orașului cu salcâmi, fiica unor burghezi de provincie și adolescentă candidă și cultivată, pleacă la București, lăsând în urmă viața plictisitoare a orășelului și prima iubire pentru Gelu, care continuă să o iubească statornic.

În Capitală, fata trece granița maturității fizice și comportamentale și descoperă mirajul senzualității, regăsindu‑și în cele din urmă fostul iubit ca pe un amant pasional, dar alegând să-l părăsească pentru a se consacra, capricios, unei căsnicii burgheze convenționale.

În Orașul cu salcâmi Mihail Sebastian înfăţișează iubirea cu toate meandrele ei și alegerile hotărâtoare în fața cărora este pus personajul feminin.

Vraja lumii – de Katherine May

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

„O extraordinară sursă de inspirație pentru cei care se simt epuizați și lipsiți de speranță. Katherine May ne arată că, uitându-ne cu atenție în jur, ne putem reconecta cu natura, cea mai importantă sursă de vitalitate și bucurie.’, se scria despre carte în The Washington Post. Este redescoperirea miraculosului într-o epocă tulbure.

Oare există un mod de a ne raporta la lumea din jur care să ne ajute să fim mai relaxați și mai încrezători în viitor? Cum ne putem recupera curiozitatea, bucuria de a trăi și fascinația față de frumusețea lumii? 

Vraja lumii îți propune o călătorie în care vei redescoperi pas cu pas splendoarea ascunsă în detaliile cotidiene. Cu sensibilitate, candoare și umor, Katherine May își descrie lupta cu sentimentul că este copleșită de greutăți și încercarea de a descoperi un nou mod de a trăi, prin explorarea proprietăților vindecătoare ale naturii.

„Chiar nu știu ce problemă am. Nu e nimic, dar este și ceva atotcuprinzător. Mă simt pustie într-un mod ciudat, lipsită de gânduri și de energie. Nu mi-e clar unde mi se duc zilele, dar sigur se duc. Orice lucru pe care trebuie să-l fac – orice aluzie la o cerință – mă macină. Nimic nu-mi convine. Vreau să fiu lăsată în pace, în liniște. Nu știu ce aș face cu acel timp, dacă vreodată aș obține acea stare de izolare perfectă. Îmi place să cred că aș citi, dar adevărul e că probabil aș dormi. Nu am atenția necesară pentru citit – de fapt, nu am atenția necesară pentru nimic. Creierul meu pare complet separat de mine. Este gol, dar în același timp nu mai poate asimila nimic. Pare un organ inutil, refuzând mereu să sesizeze ce-mi doresc eu să observe. Nu se lasă implicat. Pur și simplu respinge tot, ca o străfulgerare palidă.’ – Katherine May

Primăvara în Toscana – de Santa Montefiore

Top 10 cărți de citit primăvara aceasta

Gracie Burton ajunge în Italia după 41 de ani cu scopul de a participa la o școală de gătit. Însă, nu doar atât o leagă de frumoasa țară. Gracie a locuit acolo 15 ani, a fost ucenica unchiului său în atelierul de pictură și a lăsat în urmă niște creații impresionante, dar și o poveste de iubire dureroasă. Întoarcerea lui Gracie este de fapt încercarea ei de a face pace cu trecutul.

Primăvară în Toscana este o carte plină de lumină, de speranță, de iubire, presărată cu descrieri fermecătoare ale Toscanei și de dialoguri fluide, pe alocuri haioase. Face parte din acele cărți de citit primăvara aceasta pe care nu o veți lăsa din mână.

„Oriunde întorcea privirea, vedea numai flori. Grămezi de bougainvillea purpurii, cascade de trandafiri albi și roz, tufe de gardenii indecent de mari, iar mireasma lor – o, mireasma era ceva de vis. Dincolo de chiparoși, și de pinii umbrelă se zăreau coline rotunjite, ca de catifea, și văi luxuriante ce se pierdeau în cețuri cât vedeai cu ochii.”

În anul 2019, cartea a câștigat Premiul Goldsboro pentru romane de dragoste.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter