Când se aprind luminițele de Crăciun în București

De Oana Dinu, pe Ultimul update Vineri, 23 noiembrie 2018, 08:56
Spiritul sărbătorilor a cuprins deja Capitala, odată cu instalarea decorațiunilor și a beculețelor în oraș. Și pregătirile pentru târgul anual sunt aproape gata. Iată când se aprind luminițele de Crăciun în București.

Pe străzile Capitalei se zăresc deja ornamentele și beculețele ce vor lumina orașul în perioada sărbătorilor de iarnă și mulți oameni sunt nerăbdători să afle când se aprind luminițele de Crăciun în București. Anul acesta va fi unul cu totul special, românii sărbătorind pe 1 Decembrie 100 de ani de la Marea Unire.

Centenarul Marii Uniri

1 decembrie 2018 este ziua în care vom celebra 100 de ani de la unirea provinciilor românești, Basarabia, Bucovina și Transilvania într-o Românie Mare, la care românii au râvnit de secole. Visul a fost împlinit prin tenacitatea și curajul liderilor, soldaților și elitelor de la acea vreme, iar desăvârșirea statului național român la 1918 este un fapt ce va rămâne pecetluit în istoria țării noastre, chiar dacă ani mai târziu, Pactul Ribbentrop-Molotov a spulberat uniunea și România a pierdut Basarabia, Bucovina și Ținutul Herței. Printr-o succesiune de întâmplări tragice, la 100 de ani de la Marea Unire, visul românesc rămâne același: o țară întreagă.

Cu ocazia Zilei Naționale a României și a sărbătorii creștine de Sfântul Andrei, românii se vor putea bucura de minivacanța de 1 Decembrie.

Când se aprind luminițele de Crăciun în București

Primăria Capitalei nu a transmis încă un comunicat de presă prin care să confirme data când se aprind luminițele de Crăciun în București, dar cel mai probabil acestea vor lumina străzile Capitalei pe data de 30 noiembrie, în seara de Sfântul Andrei, atunci când se vor deschide și porțile Târgului de Crăciun. Decorațiuni luminoase precum fundițe, steluțe sau oameni de zăpadă au apărut de mai mult timp în oraș și au trecut testele. Primăria ar fi alocat suma de 6, 1 milioane de lei în iluminatul festiv pentru 2018, conform Mediafax.

„Iluminatul festiv are un rol important în marcarea unor evenimente sau sărbători care nu poate fi neglijat din perspectiva creşterii performanţei sociale a serviciului”, se arată în documentul prin care PMB a aprobat această sumă.

Sibiu, primul oraș din România decorat de Crăciun

Sibiul a dat startul sezonului de iarnă și în acest an. Târgul de Crăciun din Piața Mare s-a deschis din 16 noiembrie și își așteaptă vizitatorii până în 3 ianuarie. Centrul orașului, frumos decorat în lumini vesele, a fost cuprins de magia sărbătorilor. Ajuns la cea de-a 12-a ediție, Târgul de Crăciun găzduiește 100 expozanți din țară și străinătate, atelierele lui Moș Crăciun pentru copii, dar și un patinoar în aer liber. Proiecțiile nu vor lipsi de pe zidurile clădirilor din apropiere. Pentru a vedea cele mai frumoase străzi din Sibiu, turiștii pot lua trenulețul din gara special amenajată.

Târgul de Crăciun de la Cluj-Napoca își va deschide porțile în data de 23 noiembrie, iar organizatorii promit să transforme orașul într-un sunet al muzicii, prin concertele programate. Veselie și bună dispoziție va fi și în inima Olteniei, alături de Gașca Zurli. La Craiova, tot în 23 noiembrie, Piața Mihai Viteazul va fi învăluită de magia Crăciunului. La Brașov, turiștii sunt așteptați la Târgul de Crăciun din Piața Sfatului în data de 1 Decembrie. La căsuțele decorate de sărbătoare, turiștii vor fi întâmpinați cu produse artizanale, hand made, decorațiuni. În aceeași zi se dă startul distracției și la Timișoara, în Piața Victoriei și Piața Libertății.

Când se aprind luminițele de Crăciun în alte orașe

Și alte orașe din țară, autoritățile se pregătesc să pornească iluminatul festiv. Luminițele de Crăciun de la Cluj-Napoca se vor aprinde pe data de 1 Decembrie. Chiar dacă primăria orașului anunțase inițial că nu vor avea un brad anul acesta și se vor îmbodobi cei existenți, decizie luată din cauze ecologice, un cetățean a donat un brad natural. La Bârlad, chiar dacă autoritățile au început montarea decorațiunilor luminoase încă din luna septembrie, acestea vor fi aprinse de Ziua Națională a României. Bradul amplasat în centrul orașului a fost donat de familia unui bătrân bârlădean care „a spus, la un moment dat, că cel mai bun moment de a-l dona orașului ar fi iarna 2018-2019, întrucât a ajuns la înălțimea de peste 20 de metri și are și un coronament frumos” după cum se arată în comunicatul dat de Biroul de Presă și Relații Publice al Primăriei Municipiului Bârlad. Între timp, bărbatul în vârstă de 80 de ani a decedat, dar membrii familiei au vrut să îi îndeplinească dorința.

Cel mai probabil, în celelalte orașe, aprinderea luminițelor va coincide cu deschiderea oficială a Târgurilor de Crăciun.

Târgul de Crăciun București

Cu o zi înainte de marea sărbătoare a românilor, 1 Decembrie,  se va deschide și Târgul de Crăciun Oficial al Capitalei în Piața Constituției, acolo unde pregătirile sunt în toi. Una dintre principalele atracții va fi bradul de Crăciun, care a fost deja amplasat, așa cum se poate vedea din imaginile postate pe o pagină oficială de Facebook. Acesta a fost construit într-o săptămână, iar pentru realizarea lui, au fost aduse zece tone de cetină și este ornat cu 4.000 de globulețe, conform ȘtirileProTv.

Timp de aproape o lună, până în data de 26 decembrie, vizitatorii se pot bucura de atmosfera Crăciunului tradițional pe care o oferă cele peste 100 de căsuțe cu produse de sezon și preparate românești. Căsuța lui Moș Crăciun nu lipsește nici anul acesta. Printre atracțiile Târgului de Crăciun București se află un patinoar, un carusel pentru copii și alte decorațiuni specifice sărbătorilor de iarnă.

Alte târguri de Crăciun în București

Pe lângă Târgul de Crăciun din Piața Constituției, în București vor mai fi și alte evenimente legate de sărbătorile de iarnă. În perioada 26 noiembrie – 24 decembrie, la Mall ParkLake se va organiza „Târgul de cadouri și delicii de Crăciun”, de unde poți achiziționa daruri numai bune de pus sub brad.  ,,Povestea de Crăciun” începe din 29 noiembrie în incinta Operei Comice pentru Copii, pe tărâmul distracției cu oameni de zăpadă, Moș Crăciun și spiriduși, și se încheie în 15 ianuarie.

Un alt târg de cadouri și decorațiuni pentru Crăciun va avea loc și la Romexpo, în perioada 7 – 9 noiembrie.

Citește și: 

Un cuplu a devenit celebru pe internet datorită ținutelor pe care le poartă FOTO

Un tânăr care vrea să își vândă pielea după moarte a primit deja o ofertă generoasă. De ce valorează atât de mult 

Foto: Shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter