Meniul soților Ceaușescu de sărbători. Ce mâncăruri preferau Elena și Nicolae Ceaușescu: “Dacă lipseau era vai și-amar”

De Mihaela Uretu, pe Ultimul update Sâmbătă, 24 decembrie 2022, 16:29

Ce mâncau de sărbători Nicolae Ceauseșscu și soția sa, Elena? Deși avea acces la tot felul de delicatese, Elena și Nicolae Ceaușescu nu aveau pretenții culinare prea mari. Cei doi soți preferau mâncărurile tradiționale la masa de sărbători.

Nicolae Ceaușescu și soția sa, Elena, consumau la masa de Crăciun și Revelion preparate tradiționale. Dincolo de bine-cunoscutul cult al personalității din perioada comunistă, la mesele de sărbători și la zilele de naștere, fostul dictator și soția sa preferau produsele tradiționale, care proveneau de la țăranii români. Singura excepție pe care o făcea era în privința cafelei.

Ce mâncau de sărbători Elena și Nicolae Ceaușescu

Participanții la mesele festive ale cuplului Ceaușescu au povestit ce cuprindea meniul în astfel de ocazii speciale. Potrivit cunoscuților, Nicolae Ceaușescu adora sarmalele, ciorba de pește și le cerea bucătarilor să îi facă o anumită tocană de găină, gătită într-un mod mai aparte. Mâncarea era compusă dintr-o găină întreagă, inclusiv cu cap, gheare și organe. De asemenea, Nicolae Ceaușescu adora să mănânce sarmale și salata de beouf.

„Chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar! Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte: ciorba de peşte, plachia şi saramura. Dar marea lui pasiune rămâneau sarmalele.”, a scris nepoata lui Nicolae Ceaușescu, Mihaela Moraru, în cartea sa de memorii.

Nici în ceea ce privește băutura, dictatorul și soția sa nu erau pretențioși. La ocazii speciale, Nicolae Ceaușescu alegea să bea vin sau țuică.

“De băut se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion” , mai spunea nepoata lui Nicolae Ceaușescu.

Fiica lui Marin Ceauşescu mai relatează în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig” că bucătăresa cuplului pregătea mâncarea pentru 8-15 persoane, cu o seară înainte, cele mai cerute fiind ciorbele acrite foarte mult, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne.

Câinii cuplului Ceaușescu, meniu special de sărbători

Și câinii cuplului Ceaușescu aveau parte de un meniu special de sărbatori. Cei doi patrupezi, Corbul şi Sarona, mâncau dimineața crenvurşti, la prânz – budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat .

Unde petrecea familia Ceaușescu sărbătorile de iarnă

Familia Ceaușescu alegea să petreacă Crăciunul și Revelionul la cabanele partidului sau la București, alături de apropiați de-ai lor și de familie.

Ce mânca Nicolae Ceaușescu atunci când pleca din România

Atunci când era plecat din țară, Nicolae Ceaușescu era foarte atent în ceea ce privește alimentația. Potrivit doctorulzilei.ro, acesta venea cu mâncarea la pachet, gătită chiar de proprii angajați și refuza să bea chiar și apa oferită. Pentru a-și potoli setea prefera un suc din legume și fructe pe care-l bea doar cu paiul

Potrivit apropiaților, Nicolae Ceașescu își începea servea micul dejun alături de Elena. Prima masă consta în ouă fierte și o felie de șuncă sau brânză. În afara meselor festive, zilnic mâncau ștevie, praz și multe ale legume. Cu toate că nu iubea fructele, consuma zilnic un fresh de grapefruit pentru a avea energie.

Sursa Foto: Hepta/Fototeca online a comunismului românesc

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter