Rotterdam, patria experimentelor arhitecturale

De Lumea Femeilor, pe

Este al doilea oraş ca mărime din Olanda, după Amsterdam. A fost cel mai mare port din lume, până în 2004, când a fost devansat de Shanghai. Dar este fruntaş pe multe alte planuri…
Portul olandez a fost atacat de trupele germane, cu intenţia de a cuceri ţara lalelelor şi a morilor de vânt, în timpul celui de-al doilea război mondial. În urma bombardamentelor, doar trei clădiri au rămas intacte: Primăria, biserica Sfântului Laurence şi Casa Albă (un zgârie-nori de 43 metri, desemnat drept cea mai înaltă clădire din Europa, la vremea construirii sale).

Ce nu te omoară, te face mai puternic

După acest atac, Rotterdam nu numai că nu a dispărut de pe hartă, ci s-a transformat într-unul dintre cele mai inovatoare oraşe din punct de vedere arhitectural. Simbolul oraşului este podul Erasmus, ce traversează râul Nieuwe Maas, făcând legătura între nord şi sud. Construcţia a fost finalizată în 1996 şi, datorită formei sale neobişnuite, localnicii îi mai spun şi „Lebăda”. La fel de reprezentativ este
şi turnul spaţial Euromast (184 m), care a fost înălţat de mai multe ori, pentru a rămâne cea mai înaltă clădire din Rotterdam.

Avizi după design?

Acesta este oraşul pe care trebuie să îl vizitezi cu siguranţă. Chiar în centru se găsesc Muzeul Bojimans Van Beuningen, Institutul de arhitectură şi Muzeul de artă Kunsthal. Având în vedere că este un oraş-port, de aici nu lipseşte nici Muzeul Maritim. Totul „asezonat” cu câţiva zgârie-nori…

Casele cubice sfidează gravitaţia

Fără îndoială, pot fi încadrate în topul celor mai mari ciudăţenii arhitecturale. Aceste case nu sunt aşezate pe laturi, ci pe muchii! Şi da, sunt locuibile! Fiecare cub reprezintă un apartament pe trei niveluri, ce are de toate: sufragerie, dormitoare, băi.

La Zoo sau la plajă?

Portul găzduieşte una dintre cele mai vechi şi mai frumoase grădini zoologice din lume. Copiii vor fi fascinaţi de Oceanum, fiindcă au ocazia de a se plimba prin tuneluri transparente şi pot vedea pe viu rechini sau ţestoase uriaşe. Dacă îţi doreşti o zi liniştită, poţi să te retragi pe plajă, cea mai renumită fiind Strand aan de Maas.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter