Călătorii: Malta „melita”, merită încercat

De Lumea Femeilor, pe Ultimul update Joi, 08 aprilie 2021, 13:45

365 de biserici şi o moschee. Temple mai vechi decât piramidele, orăşele-cetate, colonii de corali la vedere.
Şi o vegetaţie explozivă: leandri albi, roz sau roz-fucsia, asortaţi cu verdele tare al pădurilor de cactuşi
Când au văzut-o arabii, i-au spus „melita“ sau “insula de miere”. Explicaţia constă în renumita globicerină, un tip de calcar gălbui, pe care maltezii îl folosesc în construcţii. Efectul de ansamblu devine de-a dreptul oniric în contrast cu uşile şi ferestrele verzi, albastre, roşii sau mov. Iar ca fundal, marea. Cu toate jocurile ei de culori.

Comoara din Marea Mediterană

Arhipelagul situat în centrul Mării Mediterane a fost de-a lungul timpului ţinta multor cuceritori. Şi la propriu, şi la figurat. De la războinici, la personaje mitice sau mari pictori, Malta păstrează imaginea unui fagure de miere, lucrat de mâna nevăzută a unui creator bântuit de ambiţii perfecţioniste şi boeme totodată.

Covoare de muşcate, Caravaggio şi Mdina

Grădinile Barrakka Superioare din Valletta te întâmpină domneşte: covoare de muşcate roşii, mărginite de o perspectivă de vis asupra Marelui Port. La Catedrala St. John ai privilegiul să recunoşti una dintre cele mai frumoase picturi ale lui Caravaggio, “Tăierea capului Sf. Ioan Botezătorul”, iar în Mdina, fostul cuib al nobililor maltezi, vei experimenta liniştea străduţelor înguste şi elegante, dar şi frumuseţea detaliilor arhitecturale, cu influenţe medievale.

Pe insula Gozo

Templele Ggantija, cele mai vechi din arhipelag, peştera lui Calypso unde şi-a petrecut Ulise “prizoniera-
tul” sau Fereastra Albastră  sunt câteva dintre atracţiile turistice din Gozo. Localnicii sunt excesiv de prietenoşi, străini de sindromul grabei şi foarte ataşaţi de tradiţiile lor.

Agitatele Feste

Procesiuni, lumini, ghirlande, focuri de artificii – aşa ar arăta o festa malteză. În sezonul cald, vei tot avea ocazia să participi la astfel de evenimente. Sunt sărbătoriţi anumiţi sfinţi, dar nu numai. Festele sunt şi un prilej pentru localnici de a se întâlni, vorbi, povesti, de a scoate viaţa din tiparul rutinei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO încărcat pe unica.ro

Google News Urmărește-ne pe Google News

Primești pe e-mail cele mai importante articole apărute pe Unica.ro!
Abonează-te la newsletter